Gå direkt till textinnehållet

”Ett med förlov sagt korkat argument”

Nedläggningen av R&D KUs beslut att lägga ned Riksdag & Departement var väntat. Men argumenten håller inte, anser medarbetarna på tidningen. Mellan skål och vägg har de fått höra att de gjort sig obekväma genom sin bevakning av riksdagen och att det är orsaken till att politikerna vill göra sig av med tidningen.

För drygt ett år sedan ville M och FP att Riksdag & Departement skulle säljas till en extern part. Flera intressenter hörde av sig, bland dem Dagens Samhälles Mats Edman och tidningens nuvarande chefredaktör Mattias Croneborg.

Men i slutet av september kom det oväntade beskedet från riksdagsstyrelsen att försäljningsprocessen skulle avbrytas och att målet i stället var att lägga ned tidningen och göra de tio journalisterna på redaktionen arbetslösa.

Orsaken var att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet inte ville se en utförsäljning. Nu blev det plötsligt i stället viktigt att nå bred koncensus, och det näst bästa alternativet för alla partier utom MP var att tidningen lades ned.

Annons Annons

Men medarbetare på R&D berättar för Journalisten att de har fått höra, mellan skål och vägg, att orsaken till att ingen velat rädda tidningen är att vissa av R&Ds artiklar väckt politikernas ogillande. De andra argumenten för nedläggningen ger medarbetarna hur som helst inte mycket för.

I KUs betänkande som Journalisten berättat om tidigare i dag står det att den tekniska utvecklingen är huvudorsaken till nedläggningen:

”Den tekniska utvecklingen har gjort att det i dag är relativt lätt att hitta information om arbetet och besluten i regeringen, riksdagen och EU. Utskottet noterar i denna del att det också inom Riksdagsförvaltningen pågår ett arbete med att utveckla och förbättra riksdagens webbplats.”

– Det är ett med förlov sagt korkat argument. Det skulle ju innebära att man kan lägga ner alla tidningar, allt går ju att hitta på nätet, säger R&D-reportern Per-Anders Sjögren (bilden).

– Jag tror att de flesta medborgare inte kommer att bevaka riksdagens arbete på det sätt som vi gjort som journalister och läsa de tjocka utredningarna som vi rapporterar om. Det behövs journalister för att informera och granska, säger Per-Anders Sjögren.

KU hänvisar också till det ekonomiska argumentet att annonsintäkterna och prenumerationerna minskat och att det är svårt att få positiva resultat i verksamheten så länge R&D ägs av riksdagen.

Men nedläggningen av R&D kommer att kosta ungefär åtta miljoner kronor för skattebetalarna, enligt de beräkningar Journalisten har tagit del av. En försäljning av tidningen hade inneburit en intäkt på ungefär en miljon kronor, och den bedömning som PWC gjort för riksdagsstyrelsens räkning ger för handen att R&D skulle kunna generera ett svagt positivt resultat med en annan ägare.

– Argumenten är helt enkelt inte hållbara, säger Per-Anders Sjögren.

Förhandling inleds nu mellan arbetsgivare och fack men för Per-Anders Sjögren står det redan klart hur det politiska beslutet mitt i valrörelsen kommer att påverka honom.

– Jag blir arbetslös.

Fler avsnitt
Fler videos