FOTO: Tor Johnsson

”Ett dråpslag mot dansk public service”

18 september, 2018

Nedskärningarna på Danmarks radio ”Ett dråpslag mot inte bara dansk public service utan mot hela den redaktionella bevakningen i Danmark”, säger Journalistförbundets Jonas Nordling om nedskärningarna på Danmarks Radio.

– Vi i alla de nordiska förbunden reagerade kraftigt redan när besparingskravet blev känt. Nu är det också påtagligt hur det här ska göras i verkligheten. Nu bör det gå upp för de allra flesta vilken extremt stor påverkan det här kommer att ha på det danska medielandskapen. Det här är ett dråpslag mot inte bara dansk public service, utan egentligen mot den redaktionella bevakningen i Danmark över huvud taget, säger Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling.

Han pekar också på att sparpaketet kommer att påverka den danska mediearbetsmarknaden i hög grad:

– Public service är en väldigt vital del av den danska mediebranschen. Nu skakas arbetsmarknaden om i sina grundvalar.

Hur ser du på att dansk public service inte längre ska kunna publicera långa djuplodande texter på sina sajter – det är ju en diskussion som förts i Sverige också?
– När man går in och detaljstyr vad en utgivare ska syssla med har man begått våld på redaktionell integritet. Då närmar man sig motsatsen till vad fri redaktionell verksamhet bygger på, menar Jonas Nordling.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Nedskärningarna på Danmarks radio

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies