Cilla Benkö (till vänster) är styrelseledamot i EBU. Raman Pratasevitjs framtvingade erkännande sändes i BTRCs kanaler tidigare i veckan.

EBU suspenderar BTRC efter tortyrvideo

28 maj, 2021

Europeiska radio- och tv-unionen (EBU) har vid ett styrelsemöte på fredagen beslutat om avstängning av det belarusiska public service-bolaget BTRCs medlemskap. UPPDATERAD.

I ett uttalande från EBUs styrelse på fredagseftermiddagen meddelas att organisationen har oroats över det belarusiska public service-bolaget BTRCs tv-sändningar av framtvingade erkännanden.

”Mot bakgrund av denna exceptionella utveckling har styrelsen inget annat alternativ än att föreslå en suspendering av BTRCs medlemskap i EBU”, skriver styrelsen, utan att närmare beskriva vad en ”suspendering” innebär.

BTRC har två veckor på sig att svara innan suspenderingen träder i kraft.

Journalisten berättade i går om kravet på EBU att utesluta BTRC på grund av sändningarna av bland andra journalisten Raman Pratasevitjs framtvingade erkännanden. SRs vd Cilla Benkö, som är ledamot i EBUs styrelse, uppgav då att hon väckt frågan om sändningarna av de framtvingade erkännanden internt i EBU.

Dmitri Vasserman, som representerar organisationen Belarus Folkambassad i Sverige, välkomnar beslutet.

– Vi tackar Cilla Benkö för att hon tagit upp frågan i EBUs styrelse som landat det enda rimliga beslutet i denna situation. Under förra veckan avled en politisk fånge, Vitold Ashurak, i fängelse och hans kropp återlämnades till familjen med hemska skador. Systematisk tortyr som onekligen pågår i belarusiska fängelser är ett brott mot mänskligheten och alla som medverkar i den ska vara paria för alla anständiga människor, säger Dmitri Vasserman.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies