Jan Andersson med sitt fotoarkiv i garaget i Östersund. FOTO: Tor Johnsson

”Djur är alltid tacksamt att plåta, de gör sig inte till”

3 december, 2018

Samtal med Jan Andersson gick igenom en miljon bilder från sitt eget arkiv som fotograf på Länstidningen i Östersund, och nu har det resulterat i en fotobok.

Journalisten berättade i februari om Jan Anderssons grävprojekt: att gå igenom sina egna negativ sedan 1971 för en artikelserie i Länstidningen i Östersund, den tidigare arbetsgivaren som han arbetade för i över fyra decennier som fotograf och reporter.

Negativen låg staplade i 91 pärmar i garaget, en miljon etthundrafyrtiofyra tusen.

I somras hann han till den sista pärmen, och nu har det inte alltigenom negativa arbetet resulterat i en fotobok: Underbart är kort – bilder från 45 års yrkesverksamhet.

– Det är många bilder man inte minns att man har tagit. Och en del oväntade upptäckter, säger Jan Andersson.

Bildserien märkt ”Cirkus Scott i Östersund” till exempel, som visade sig även innehålla bilder på boxaren Floyd Patterson, som satt i publiken.

Hur gjorde du urvalet?
– Det var svårt. Det är inte alltid de bästa bilderna som kommer med, utan de som passar, som man vill berätta något om. Gör man tre fyra jobb om dagen i 45 år räcker det till en bok.

Många av bilderna i boken är dramatiska nyhetsbilder från Jämtland men det finns också gott om kändisar från kultur- och nöjesvärlden – och en del djurbilder.

– Djur är alltid tacksamt att plåta, de gör sig inte till, säger Jan Andersson.
 

Läs mer: Han fick ett alltigenom negativt jobb efter pensionen.
Journalisten tv: Jan Andersson om varför han har en miljon negativ i garaget

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Samtal med

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies