Gå direkt till textinnehållet

”Det har varit mycket spinn i veckan”

Landets politiska journalister är på tå inför imorgon. ”Jag pratar med massor med folk. Men just nu är vi många som väntar. Det har varit ganska svårt att få information under den här veckan”, säger Aftonbladets My Rohwedder.

”Ödesonsdagen”, skriver Aftonbladet inför morgondagens statsminister- och budgetomröstningar. En av alla som punktbevakar politikdramatiken är tidningens politiska kommentator och reporter My Rohwedder.

Hur är dessa dagar för en politisk kommentator?
– De är intressanta. Ingen kan ju säga exakt hur det blir. Det ska bli väldigt intressant att se om det blir tydligare efter onsdagen, eller om vi fortfarande har en massa lösa trådar kvar att försöka förstå, säger My Rohwedder.

Hon konstaterar att det kan gå på en massa olika sätt. Att sia är svårt.

Annons Annons

– Men jag tror att Magdalena Andersson kommer att röstas ned, baserat på att jag tror att trycka rött minst en gång är en del av Vänsterpartiets strategi för att skapa sig större makt och utrymme.

Hur jobbar du i ett sådant här läge?
– Jag pratar med massor med folk. Men just nu är vi många som väntar. Det har varit ganska svårt att få information under den här veckan. I förhandlingsfas är det alltid svårt, för man förlorar så otroligt mycket på att läcka.

– Och det är en kamp om verklighetsbeskrivningen som pågår. Så det har varit mycket spinn när man pratar med människor.

Du gick i våras från en roll som reporter på Sveriges Radio till att nu även kommentera och analysera politik på Aftonbladet. Hur var den förändringen?
– Det har varit en gradvis förflyttning mot den här typen av journalistik; jag hade kommenterat politik i podden Det politiska spelet, i P3 och P4. Det har känts väldigt roligt att få renodla det lite till. Det är helt enkelt ett väldigt roligt jobb.

Vilken är utmaningen i att kommentera?
– Det finns egentligen ingen stor utmaning. Vi alla som jobbar med det här jobbar hårt. Det är ett lustfyllt arbete att göra.

Tio månader återstår till ordinarie riksdagsval. Hur tror du de blir?
– Det kommer vi veta mer om imorgon. Men jag tror att det blir en mer vital valrörelse än på många år. Att blockpolitiken är uppbruten skapar en vitalitet i hur partierna profilerar sig och hur de driver valkampanj.

– Jag tror att det blir en stuns i valrörelsen. Det jag inte hoppas på är en smutsig valrörelse, ett högt tonläge som inte handlar om sakpolitiken.

Ser du en risk för det?
– Det finns det alltid risk för.

Kan du se att några nya frågor kan komma upp bordet igen?
– Migrationsfrågan har varit vilande. För Sverigedemokraterna är det avgörande att den står högt på agendan. Så kanske kommer man vilja skapa en mer tongivande debatt om den.

Vad finns kvar att utveckla i svensk politisk journalistik, tycker du?
– Den del som fortfarande är skral är den fördjupande politiska journalistiken. Den politiska journalistiken när det kommer till nyhetsrapportering, kommentarer och poddar är jättebra, och intresset för den är fantastiskt. Men den fördjupande journalistiken – där finns 30 minuter och den bantade Lördagsintervjun, och inte så mycket mer.

– Utfrågningar och ansvarsutkrävande intervjuer är viktigt alltid, inte bara i en valrörelse. Där tycker jag det finns plats att bygga mer.

Fler avsnitt
Fler videos