Gå direkt till textinnehållet

De vann guldspadarna

Sju guldspadar och två hedersomnämnanden delades ut under guldspadegalan på Gräv17 i Uppsala i helgen. Här är alla vinnarna:

2016 års Guldspadar:

Etermedia Lokal:
Hem till varje pris, Tina Enström och Jenny Widell, SVT Nyheter Öst, för "ett brett genomfört gräv om att gamla far illa när kommunerna tvingar dem att bo kvar hemma istället för att erbjuda ett tryggt äldreboende.”

Etermedia Riks:
Experimenten, Bo Lindquist, Anna Nordbeck, Johannes Wahlström, Lars Granstrand, Johannes Hallbom, Jakob Larsson och Emil Engerdahl, SVT Dokument inifrån, för ”en massiv och imponerande granskning av forskningsfusk och dödliga experiment, som inte bara fick en stjärnkirurg på fall, utan också en hel universitetsledning.

Annons Annons

Mindre dagstidning:
Bombhemmet, Josefine Julén och Kristian Alm, Norra Halland, för "att med minimala resurser ha avslöjat svår misär och andra missförhållanden på familjehem och hur samhället blundar för dem”.

Storstadstidning:
Riksrevisorernas fall – en granskning av statens oberoende granskare, Mikael Delin och Mattias Carlsson, Dagens Nyheter, för “att ha avslöjat vänskapskorruption och regelbrott inom den myndighet vars oförvitlighet ska vara ställd utom allt tvivel”.

Magasin:
Palmolja, Per Liljas, Sveriges Natur, för "att metodiskt och på plats ha avslöjat hur en kontroversiell och ifrågasatt råvara smygvägen återintroduceras i svenskt biobränsle”.

Nytänkare:
Panamadokumenten, Joachim Dyfvermark och Sven Bergman, SVT Uppdrag Granskning, för "att med nya metoder ha granskat ett extremt omfattande material och i unikt gränsöverskridande samarbete avslöjat en skatteflykt av globala proportioner”.

Bok:
Modeslavar – Den globala jakten på billigare kläder, Tobias Andersson Åkerblom och Moa Kärnstrand, Leopard förlag, för "för ett ögonöppnande gräv om billiga modekläder, och om de kvinnor och barn på andra sidan jordklotet som betalar priset för dem”.

Juryns hedersomnämnanden gick till DN-journalisterna Stefan Lisinski för sin mångåriga granskning av fallet med den morddömde Kaj Linna, som beviljats resning av Högsta domstolen, samt Kristoffer Örstadius för att med hjälp av datajournalistik ha lyft grävandet till en ny nivå.

Arbetsledarpriset Gyllene Dynamon till bästa arbetsledare gick till Kenny Adersjö, projektledare på Sveriges Television, och Mittuniversitetsstudenternas pris till podcasten Spår.

Fler avsnitt
Fler videos