Sydsvenskans redaktion. FOTO: Tor Johnsson

De står upp för
medarbetarna på Kis

19 februari, 2016

Medarbetarna på HD/Sydsvenskan står upp för kollegerna på Kompetens i Skåne, Kis. I ett öppet brev till ledningen kräver de trygghet för medarbetarna på Kis, som nu läggs ner. UPPDATERAD

Som Journalisten tidigare berättat så läggs bemanningsföretaget Kis ner. Nu uppmanar Sydsvenskans och Helsingborgs Dagblads journalistklubbar HD/Sydsvenskans ledning att på ett ansvarsfullt sätt ta tillvara på de medarbetare som varit anställda i Kis.  

I ett öppet brev förklarar de anställda på HD/Sydsvenskan att deras kolleger i Kis är en viktig resurs för de båda redaktionerna. De har kunskap om både spridningsområdet och de tekniska system som används, de förstår den journalistiska vision som finns på tidningarna och har goda kontaktnät som kan gå förlorade.

Avsändarna kräver att tidningsledningarna erbjuder någon typ av trygghet för de anställda på Kis. De föreslås en intern personalpool som ska täcka upp behovet av vikarier.

Hedvig Juhasz-Toth är ordförande i journalistklubben på HD. Hon menar att en eventuell förlust av medarbetarna från Kis skulle kunna drabba tidningarna negativt på flera sätt.

- Det skulle innebära en ökad arbetsbörda att lär upp nya vikarier, vilket i sin tur skulle gå ut över kvalitén på tidningen. Dessutom skulle en massa kunskap gå förlorad. Det skulle helt enkelt vara ett slöseri med pengar, säger hon.   

Vad hoppas ni att brevet ska ha för effekt?
- Vi hoppas att vi kan få sitta ner med arbetsgivaren och diskutera det här med en vikariepool. Den situation som nu uppstått saknar motsvarighet, så vitt jag vet, så att vi har chansen att göra som vi vill och jag är övertygad om att vi kan hitta en bra lösning. Jag tycker att HD/Sydsvenskan ska gå i bräschen för utvecklingen.

Jan Samuelsson är ordförande i journalistklubben på Sydsvenskan. Han berättar att klubben nu haft ett möte med medarbetarna på Kis.

- Vi kommer att kräva att alla på Kis får individuella samtal med arbetsgivaren så de inte känner att de svävar i ett vacuum fram till den första september när bemanningsföretaget läggs ner. Arbetsgivaren har sagt att några kanske kan få anställning hos Sydsvenskan, säger han. 

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies