FOTO: Tor Johnsson

Dagens Nyheter avstår 40 miljoner i presstöd

5 november, 2019

Dagens Nyheter är berättigat till presstöd men har valt att inte ansöka. ”Viktigt för oberoendet” uppger chefredaktören Peter Wolodarski.

78 dagstidningar har ansökt om att få presstöd, bland dem flera nya, som Bonnierägda Sydsvenskan. Men DN avstår, trots att tidningens hushållstäckning är under 30 procent i Stockholm och DNs annonsposition inte längre är dominerande.

”Att göra sig beroende av offentliga bidrag är också riskabelt för en journalistisk verksamhet. Det är otroligt viktigt för vår journalistik att den är oberoende, inte tar några politiska hänsyn utan att den enda lojalitet vi har är gentemot vårt journalistiska uppdrag. Det gör vi bäst om vi inte behöver söka några stöd utifrån”, säger chefredaktören Peter Wolodarski till DN, men tillägger att om den ekonomiska situationen varit annorlunda hade man kanske kommit fram till en annan slutsats:

”Skulle läget bli sämre för oss kan vi komma att ompröva beslutet.”

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies