Gå direkt till textinnehållet

Cicci Renström Suurna: ”Vi har lagt ett komplicerat pussel”

Valet av ny förbundsstyrelse Valberedningens sammankallande Cicci Renström Suurna är mycket nöjd med förslaget till ny styrelse i Journalistförbundet, trots att norra Sverige inte är representerat. ”Hade vi fått bestämma hade vi förstås haft fler ledamöter för att få ännu bättre representation”, säger Cicci Renström Suurna, som samtidigt utgår från att det blir spränglistor på kongressen nästa vecka.

Rekordfå personer kandiderade till förbundsstyrelsen när nomineringstiden löpte ut i början av september och en av dem, Pablo Dalence (SR, Stockholm), valde sedermera att dra tillbaka sin kandidatur.

Det betydde att valberedningen behövde få fram fler kandidater för att få ihop ett fullständigt styrelseförslag – och man hade redan några på gång.

Två av dem finns nu med i valberedningens förslag: Zenaida Hadzimahovic (Corren, Linköping) och Noa Söderberg (vikarie på Flamman, Stockholm).

Annons Annons

Samtidigt petade valberedningen den enda nominerade kandidaten från norra Sverige, Linda Kask (NSD, Luleå).

Hur tänkte ni?
– Vi har pratat med väldigt många personer och lagt ett komplicerat pussel. Hade vi fått välja hade vi gärna haft fler ledamöter i styrelsen för att få ännu bättre representation, säger Cicci Renström Suurna.

– Men vi är mycket nöjda med det förslag vi har lagt. Det kommer alltid att uppstå vita fläckar. I den nuvarande styrelsen också finns sådana fläckar, och därför är det extra roligt att kunna föreslå Erika Wiman Snäll som arbetar på Barometern och har erfarenhet av ensamarbete som lokalredaktör, fortsätter hon.

– Sedan måste man komma ihåg att alla ledamöter ska representera alla medlemmar i hela landet – och med de stora koncernerna som skapats på senare år finns det också större kontakter mellan klubbar i olika delar av landet. Zenaida Hadzimahovic arbetar på Corren som ingår i NTM, som äger bland annat NSD och Norrbottens-Kuriren. Hon sitter också som arbetstagarrepresentant i NTMs koncernstyrelse.

I den nuvarande styrelsen, som efter Jonas Nordlings avgång 2019 består av nio ledamöter samt presidiet (ordförande och vice ordförande), bor den nordligaste ledamoten (Elisabeth Hedman, Norrbottens Media) i Luleå och de sydligaste (Hanna Nyberg, SVT och Gabriella Mohoff, GP) i Göteborg.

Sju av de elva i styrelsen bor i Stockholmsområdet. Sju är kvinnor och fyra är män.

I valberedningens förslag blir den nordligaste representanten Tomas Backlund (Östersunds-Posten) i Östersund och den sydligaste Gunilla Kracht (frilans) i Malmö. Sex av tolv bor i Stockholmsområdet. Åtta är kvinnor och fyra är män.

Tror du att det kommer spränglistor på kongressen?
– Det kan man nog utgå från. Det arbete som vi i valberedningen har utfört under året har syftat till att få en bra balans och så bra och engagerade personer som möjligt i förbundsstyrelsen, med representation från hela branschen. Vi är övertygade om att vi har hittat den bästa möjliga styrelsen för förbundet de kommande åren, säger Cicci Renström Suurna.

Den nya förbundsstyrelsen väljs på Journalistkongressen den 6-7 oktober.

Fler avsnitt
Fler videos