Frida Sundkvist, reporter på SvD Näringsliv, har rapporterat mycket om företaget Fingerprint Cards och dess grundare Johan Carlström vilket resulterat i kampanjer på Twitter från honom och andra. FOTO: Tor Johnsson

Börsrakets ägare
attackerar journalister

19 oktober, 2016

Fingerprints huvudägare står åtalad för flera fall av grovt insiderbrott och har samtidigt byggt upp ett företag som går som en raket på börsen. Men när journalister bevakar företaget trakasseras de i drev på sociala medier där både huvudägaren och personer med andra konton vill försätta trovärdigheten för artiklarna och den enskilde journalisten ur spel.

Bolaget Fingerprint Cards och dess huvudägare Johan Carlström har länge varit två av finansvärldens absolut mest omtalade aktörer, inte minst på grund av att bolaget gått som en raket på börsen och ökade nära 1 500 procent under förra året. Samtidigt som Fingerprints, som tillverkar fingeravtrycksenheter åt exempelvis smartphones, har gjort ett stort antal små och stora aktieägare rika så har Johan Carlström åtalats för flera fall av grovt insiderbrott i andra ärenden som skett mellan 2012 och 2014.

Enligt SvD Näringsliv finns det exempelvis ett köpeavtal från 2010 mellan Carlström och en dömd ekobrottsling som går ut på att Carlström ska överlåta aktier till ett värde av cirka en miljon kronor i bolaget Sunfloro, huvudägare i Fingerprint. Samma summa ska sedan ha satts in på Carlströms bankkonto. En rättegång mot Carlström är planerad under våren 2017 – men själv förnekar han alla anklagelser om brott.

Kontroverserna kring bolaget fortsätter dock även utanför rättsalen. Flera journalister som Journalisten talat med vittnar om hur de förföljs av Twitter-drev med 100-tals ping och direct messages samt mängder av e-post med stundtals aggressiv ton.

Olle Aronsson är ansvarig utgivare på Breakit och jobbade mellan 2012 och 2015 som teknik- och börsreporter på Dagens Industri (DI). Han berättar att det, flera gånger på en dag, kan poppa upp både anonyma konton och det som verkar vara riktiga konton som i grupp trakasserar journalisten.
 
– Det är ofta saker som ”det är skrattretande hur korkad du är” och ”vad gjorde du innan du blev journalist, städade du toaletter för det är allt du duger till”. På ett ganska obehagligt sätt håller de sig inom lagens ramar, men trakasserar med alla medel de kan, säger Olle Aronsson.
 
Det här kan starta när en artikel publicerats, eller när drevet anser att en redaktion inte rapporterat om goda nyheter som skett kring bolaget.

– Det är tydligt att det finns ett sektliknande beteende, en slags faktaresistens. De medel man kan använda för att det ska gå bra för aktien, de har man inga som helst skrupler kring att ta till, säger Olle Aronsson.

Peter Benson är reporter på SvD Näringsliv och har bevakat branschen i många år, bland annat för DI, Börsveckan och Aktiespararen. Han berättar att det kan förekomma mindre stormar även kring andra bolag men kallar det som händer runt Fingerprint för unikt.

– Ett bolag som har gått från gärdsgårdsserien till den mest handlade aktien på börsen, det i kombination med den extraordinära subkulturen kring bolaget, så ja, det är unikt, säger han.

Peter Benson menar att huvudägaren Johan Carlström också driver på drevet.

– Min högst personliga uppfattning är att han driver på. Han har ägnat flera år åt att bygga upp en hängiven aktieägarbas och genom sitt agerande bidragit till den speciella stämning som råder, säger Peter Benson.

Frida Sundkvist är reporter på SvD Näringsliv och är mitt uppe i en granskning av huvudägaren Johan Carlström. I en tråd kallar huvudägaren henne för ”sunk-Frida” och länkar till en artikel i DI som berättar att en högt uppsatt chef på Ekobrottsmyndigheten (EBM) stängs av från sitt jobb. Detta trots att det framgår i artikeln att det inte har med Fingerprint att göra. EBM har nu polisanmält Johan Carlström, uppger Frida Sundkvist. Det stoppar dock inte här, Carlström har även öppet anklagat Frida Sundkvist för att läcka hemligstämplad information för att påverka aktien.

– Han påstår att jag är köpt och läcker information så att aktien ska falla. Det skulle såklart aldrig hända. Flera andra journalister som granskat Fingerprints får samma behandling, säger Frida Sundkvist.

Andra gånger har konton på Twitter uppmanat folk att anmäla Frida Sundkvist till försäkringskassan för att hon ska ha skrivit artiklar på sin föräldraledighet.

– Det är klart det är obehagligt ibland, att så många anonyma konton ger sig på mig på en gång. Det är oroande att se vad folk kan göra för ett aktieinnehav, säger hon.

Att Frida Sundkvist själv, eller någon på tidningen, skulle ha blankat aktier* förnekar hon bestämt.

– På SvD måste vi uppge alla våra aktieinnehav. Det huvudägaren skriver om mig är inte sant. Han väljer att gå till attack på Twitter i stället för att ställa upp på en längre intervju. Tonen från honom och andra aktieägare har varit mycket hård efter mina pub­liceringar, menar Frida Sundkvist.

Flera reportrar som Journa­listen talat med berättar också om forum på nätet där intresserade samlas för att diskutera aktieaffärer. Även där är tonen rå och hård. Bland annat kallar Olle Aronsson de här forumen för ”en flashback-värld”.

I ett forum som vi tittat på, som kallas fingerprints.club, hittar vi bland annat en tråd med namnet ”Journalister som skall uppmärksammas en dag”. Sedan följer en lång lista med välkända finansreportrar. Om det här handlar om orkestrerade desinformationskampanjer med rötter inne i bolaget eller vanliga aktieägare som hetsar i grupp är givetvis svårt att slå fast.

Ingen av journalisterna vi pratar med säger att de känner sig direkt hotade med våld eller rädda ”på det sättet”. Däremot kallar man det trakasserier och obehagligt.

Frida Sundkvist tror att den här situationen beror på lite olika orsaker.

– En av dem är att företaget dragit till sig stora skaror mindre aktieägare, vanligt folk som inte har några andra innehav, och kanske tagit lån på huset för att hoppa på tåget. Då kommer rädslan lättare när medier granskar, menar hon.

Olle Aronsson är övertygad om att det finns en del fejkkonton bland dem som hetsar.

– Jag tror det, men att det är aktieägare som står bakom de kontona. Det brukar vara så när man har en grupp som är väldigt intresserade av att driva opinion men inte har så mycket skrupler. Man känner igen det här fenomenet från invandringsfrågan, säger Olle Aronsson.

Huvudägaren Johan Carlström lämnade VD-posten i bolaget för ett par år sedan, i samband med att utredningarna om grovt insiderbrott blev kända. Så sent som i förra veckan fick han även lämna posten som affärsutvecklare. Carlström är dock fortfarande ordförande i valberedningen och kallar medierapporteringen kring bolaget för extremt vinklad, ej insatt och icke professionell.

– Det är ett drev som pågår, vad är det som är professionellt med det? säger Johan Carlström när Journalisten ringer upp.

Flera journalister vi pratat med vittnar om ganska omfattande Twitter-drev mot dem och tidningen när de publicerat artiklar, med hån och en aggressiv stämning. Hur ser du på det?
– Jag följer inte vad alla andra skriver. Jag har byggt upp ett av Sveriges största och mest framgångsrika företag så det har jag inte tid att göra, säger Johan Carlström.

Sedan upprepar han ungefär samma saker han tidigare påstått på sociala medier om Frida Sundkvist.

Du är åtalad för grovt insiderbrott och har grundat ett bolag som är en framgångssaga på många sätt. Kan du inte förstå att medier blir intresserade av att följa det ni gör?
– Det ska ju i så fall följas på ett sakligt sätt och inte via ett me­diedrev. Det är lite för mycket jante och missunnsamhet och en låg kvalité bland svenska journalister.

 

*) Blanka aktier: att tjäna pengar på en nedgång genom att man lånar den på morgonen och hoppas den ska sjunka.

FAKTA: Finger­print Cards
Ett av börsens mest framgångsrika bolag på senare år. Stod ensam för en tredjedel av börsens omsättning förra året.
Tidigare VDn Johan Carlström lämnade chefsposten 2015, efter åtalen mot honom kring flera fall av grovt insiderbrott. Han är fortfarande ordförande i valberedningen och största aktieägare i bolaget.

Kommentarer

Det finns 4 kommentar på sidan.

Inlagt av Lars Bergqvist ons, 2016-10-19 11:07
Jag har varit aktieägare i Fingerprint i ca två år och ägt aktier i bortåt trettio år och jag har aldrig varit med om maken till mediadrev, koordinerat med blankningar och negativa, historiskt bevisat felaktiga säljråd från "professionella" analytiker. Här ligger en gravad hund Klas och jag tycker att du borde sätta dig in i Fingerprint-härvans alla aspekter innan du sätter en, i mitt tycke, högst obalanserad rubrik på allt konstig som dagligen pågår. Att huvudägaren skulle ha tid att förfölja journalister är skrattretande, däremot håller jag med om att även han uttrycker sig onödigt bryskt ibland. Jag kan dock, efter att ha läst otaliga artklar från SvD-paret Benson och Sundqvist konstatera att han utsätts för en anmärkningsvärt tuff behandling. Särskilt Benson har över åren kommit med flertalet felaktiga påståenden av kursdrivande karaktär. Titta även på det vet ja!
Inlagt av John Haglöf ons, 2016-10-19 11:10
De flesta analyser är gjorda av icke insatta analytiker som inte kan marknaden som FPC verkar inom. Om en genomgång görs av vad som skrivits om Fingerprint så är flertalet artiklar direkt negativa till bolaget. Ovanstående är orsaken till att det ser ut som det gör. Aktien är dessutom utsatt för en massiv attack för att få ner kursen.Det är bara att kolla bolagets utveckling kontra aktiens. Något skumt är det nog i svensk aktiehandel.
Inlagt av Rolf Krohna ons, 2016-10-19 11:47
Men är det inte bara som det skall vara i ett land med yttrandefrihet. Man skall kunna gå i svaromål, och det är inte den som svaromålet riktar sig till som skall avgöra om det skall ske eller inte. Svaromål tillåts ju inte av journalisterna på ”eget” forum, så folk använder alternativa och sociala medier som inte kan censureras av journalister. Journalister startar ofta ”drev”, så kanske bara bra att dom får känna av samma sak själva, även om det inte är lika elegant uttryckt och i samma ”fina” ordvändningar.
Inlagt av Linda Karlsson fre, 2016-10-28 23:22
Jag har hållit på med aktier i många år och har inte längre en så stor aktiepost i Fingerprint längre då kursen går ner trots alla goda nyheter. Inför rapporter och när deras sensor hamnat i ytterligare mobilmodell så börjar mediedrevet att skriva ner FPC, och hittar på misstänkliggör och av en konstig händelse så börjar ett stort antal wallstreetbaserade hedgefonder att formligen bombardera med sin blankningar. 15 % av FPC:s aktiekapital blankas!! Kanske inte så konstigt att aktieägarna som oftast är mycket insatta i produkterna och företaget, dagligen ser kursen tvingas ner. Analytikerna applåderar. Denna Peter Benson har i tio års tid, då Fingerprint var ett litet källarbolag med en vision och en tro, dömt ut företaget. Som att målet för honom har inte varit att analysera aktien utan att han för ett krig mot Fpc. I Danska medier lovsjungs istället Fingerprint. Fingerprintsaktieägare är inte nån sekt inte heller konspiratoriska. Så kolla upp detta med samordnade blankningar och även nakenblankningar. Det är ju sånt som kan ge journalistpriser när man avslöjar nåt!

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies