Gå direkt till textinnehållet
Annons Annons

Bara åtta kvinnor kvar på GT

Expressens kris slår särskilt hårt mot GT och Kvällsposten. Resultatet: mer multijournalistik, höjd medelålder och allt färre kvinnor på redaktionerna.– Det blir åt helvete, säger Jahn G Forsberg, fotochef på GT.

Expressens kris slår särskilt hårt mot GT och Kvällsposten. Resultatet: mer multijournalistik, höjd medelålder och allt färre kvinnor på redaktionerna.

– Det blir åt helvete, säger Jahn G Forsberg, fotochef på GT.

Göteborg den 4 februari. Dagens löpsedel har rubriken: Guldnatten. Ett jublande utrop efter söndagens finalseger i EM-handbollen. Men ingen jublar på GTs redaktion.

Trots att GT i år fyller 100 är det mer baksmälla än champagneyra på redaktionen.

Urtavlan mellan klockorna för New York- och Moskvatid, visar Järntorgstid som gäller på GTs redaktion. 15.00 dämpas sorlet.

Chefredaktör Elisabeth Bäck, som kallat till informationsmöte på centralredaktionen, tar till orda:

– Jag har pratat med alla och fått namnunderteckningar på uppsägningarna. Det är ingen generell arbetsbefrielse under uppsägningstiden, utan det handlar om att gå omedelbart till nytt arbete för dem som vill vara arbetsbefriade. Det är bra om vi snabbt kommer in i en ny organisation.

Sammanbitet avvaktande

Huvudsyftet med mötet är att informera om hur den nytillsatta organisationsgruppen ska arbeta.

Folk lyssnar, sammanbitet avvaktande.

I arbetsgruppen ingår chefredaktören, fackrepresentanter och personer med stor erfarenhet som folk litar på.

Bäck säger att arbetet ska organiseras runt tre hörnstenar: nyheter, Arena och mobila redaktionen.

– Alla får nya arbetsuppgifter. Alla måste vara beredda att redigera. Alla får lära sig QuarkXpress. Alla har fullt upp med att paddla flotten till stranden. Det är besvärligt både för dem som får gå och för dem som blir kvar. Men, gubbar och gummor, vi ska klara det här. Vi kommer att bli stolta över att ha varit med om att rädda en redaktion.

Telefonerna ringer. Ingen bryr sig om att svara.

Elisabeth Bäck pekar på problem som väntar på en lösning:

– Om vi väljer att ha en redigerare mer och en reporter mindre, hur gör vi då?

Tecknen tyder på att de redaktionella medarbetarna mer kommer att få ägna sig åt multijournalistik. Cheferna blir färre.

– Vi får tänka nytt om hur vi ska sitta. Vi vill inte lägga ner gt.se, men kan inte fortsätta att göra webben som i dag.

Den 1 mars ska allt vara färdigförhandlat.

“Maken till redaktion har jag aldrig varit på”

Chefredaktören avslutar med några uppmuntrande ord:

– Enligt nya siffror går alla tre tidningarna bättre än budgeterat. Vi minskar mindre. Maken till redaktion har jag aldrig varit på. Det här är den bästa redaktionen.

En medarbetare tar till orda:

– Från att ha trott att det går åt helvete har jag svängt till åsikten att detta klarar vi. Inga problem.

Det var i höstas som chockbeskedet kom: 200 anställda skulle bort från Expressen, GT och Kvällsposten.

Buden modifierades efter hand men personalminskningarna blir ändå kännbara för kvällstidningarna.

På GT var från början 28 av runt 70 journalisttjänster hotade.

Efter förhandlingar med facket slutade det med att tolv sades upp. Dessutom får två 57-åringar gå med avtalspension. En journalist som hotades av uppsägning har själv sagt upp sig.

Ledningen ville att facket skulle vara med och välja ut vilka över 50 år som skulle få gå. Man försökte med det även på Expressen och Kvällsposten, men det blev inte så. Dessutom ville man ta bort fotoavdelningarna på alla tre tidningarna och ersätta dem med bildredaktörer och frilansar.

Fotoavdelningarna blir dock kvar efter förhandlingar där facket kunde påvisa att det gick att spara lika mycket utan att man behövde säga upp alla fotografer. På GT blir det nu sex fotografer och en bildhanterare.

Facken har inte sett någon annan utväg annat än att hävda LAS och turordningsreglerna.

Men man medger att det får egendomliga konsekvenser. Efter den senaste nedskärningen är bara åtta av GTs 52 journalister kvinnor och medelåldern på redaktionen blir hela 52 år.

“GT har yngsta läsekretsen”

Björn Gustafsson, vice ordförande i journalistklubben, försöker hitta ljuspunkter och pekar på att GT trots den sneda åldersfördelningen på redaktionen faktiskt har den yngsta läsekretsen av kvällstidningarna. Och färre får gå än vad som aviserades från början. Men någon riktig glädje kan han inte uppbåda.

– Det är ändå fråga om nedskärningar. Stämningen sjunker. Vi har varit i ett chocktillstånd. Folk har gråtit. Det är tyst.

Anette Tengby, webbredaktör sedan december 2000, har jobbat på GT i 25 år.

– Förra veckan var det extra jobbigt, även om vi är vana vid turbulens. Det är jobbigt när folk ska sluta.

– Nu vet jag inte om jag får vara kvar som webbredaktör. Jag tycker det är trist om man inte satsar på ett framtidsmedium som webben, varken i Stockholm eller här.

– Det är för få tjejer. Många har nappat på vederlagen. Det är ett hårt jobb och när de får ett bra tillfälle hoppar de av. Jag är rädd för att det blir en gubbmaffia kvar.

Anette påpekar att det på GT före den nya nedskärningen ändå fanns kvinnor i centrala positioner: kvinnlig chefredaktör, personalchef, nyhetschef och kulturchef.

Strax innan GT gick ihop med Kvällsposten 1990 under namnet Idag fanns 150 journalister på tidningen. Då var vardagsupplagan på 230 000 exemplar.

Sedan inleddes Idag-samarbetet. GT och KvP hade gemensam riks- och utrikesbevakning och delade på de stora reportagen. Även söndagsbilagan var gemensam. Detta innebar också nedskärningar av personal.

När GT 1997 köptes av Expressen hade redaktionen runt 90 journalister.

Efter de senaste nedskärningarna är den siffran nere i 52. Upplagan är idag 55 000 – 60 000 på vardagar och 80 000 på söndagar.

“Vi har en position här i stan”

Vid en jämförelse med Expressen har GT och KvP gått bra det senaste året. De har inte dykt på samma sätt som kollegan i Stockholm gjort.

– Vi har en position här i stan, säger Björn Gustafsson. Här är vi nummer ett bland kvällstidningarna. Lokalt går det bra för oss. Varför ska man då skära ner förhållandevis mer här? En försämring kan medföra att upplagan minskar.

Det är knappast någon hemlighet att det finns spänningar, inte bara mellan Expressens ledning och fotfolket, utan också mellan å ena sidan Stockholm och å andra Göteborg och Malmö.

– GT betraktas i Stockholm som den lilla adoptivsystern på landet, säger journalistklubbens ordförande Karl Henrik Sax.

Karl Henrik och Björn beskriver GT som en vänlig arbetsplats. Det är hårdare på Expressen, som är en svårare, mer auktoritär arbetsplats, inte så jämställd som GT, tror de.

– På Expressen jobbar man alltid mot nästa tidning, säger Björn. Allting ska fram genast, att vänta en dag för att få ett mer genomarbetat jobb är i allmänhet otänkbart. På Expressen tycker man att kvaliteten står i nivå med adrenalinhalten på den som gjort jobbet.

– Expressen har före den här nya neddragningen skurit bort 30 tjänster på GT, 30 på Kvällsposten och anställt lika många i Stockholm.

Han och Karl Henrik Sax tror att anledningen till att smällen blivit så stor på Expressen är att samtidigt som tidningen minskat i upplaga och gått sämre ekonomiskt så har personalstyrkan i Stockholm varit i stort sett intakt.

Relativt sett har GT och KvP blivit viktigare för hela företaget.

– När Expressen hade köpt oss stod vi för en fjärdedel av upplagan. Nu är det en tredjedel.

Tackar Expressen för sin överlevnad

Men Karl Henrik Sax och Björn Gustafsson är inte njuggare mot stockholmarna än att de kan kosta på sig ett erkännande:

– Vi får tacka Expressen för att vi överlevde när de tog över GT 1997.

Elisabeth Bäck avslöjar att det varit en del konflikter, även på ledningsnivå.

– I höstas slogs GT och KvP för att få en starkare ställning i trefalden. Vi fick då stöd av Berner och Ottosson. Då var det mera av maktkamp. Nu har vi fullt upp ändå.

Det har ryktats om spänningar mellan GT och Stockholm, bland annat i samband med kravallerna vid EU-toppmötet i Göteborg i somras. Expressen skickade egna medarbetare, trots att GT hade folk som bevakade händelserna. Elisabeth Bäck vill dock tona ner den motsättningen.

– Vi gör olika journalistik. GT har den göteborgska vinkeln. Expressen kommer in med andra ögon. Det tar för mycket kraft att ägna sig åt interna strider.

Det blir slitsamt med omorganisationen, särskilt som en del kommer att få uppgifter som de inte vill ha, exempelvis när 14 redigerare ska bli tio.

GT har gjort 18-22 sidor per dag. Tidningarna har egna ledar- och kultursidor. Mer än hälften är gemensamt material.

Expressen gör sin tidning och GT och KvP plockar in vad som passar hos dem.

– Vi kan plocka mer av Expressen, men då hotas vi själva, vår mera folkliga identitet, säger Björn. Vi är folkliga.

– Göteborg är en arbetarstad, säger Karl Henrik. Vi är mer lika Aftonbladet på det sättet. GT är uppkäftigare än Expressen. Det är olika sätt att tänka i Göteborg och i Stockholm.

Expressen uppfattas i Göteborg som vänd mot en äldre och kanske snäppet intellektuellare publik.

Riksredaktör i 25 år

Kenneth Karlsson har varit riksredaktör sen 1977, en tjänst som ska bort i nuvarande form. För dagen jobbar Kenneth på sporten. Sedan tio år är han då och då ersättare för sportchefen, tidigare även för nyhetschefen.

Han diskuterar med en medarbetare en uppföljning av gårdagens finalvinst i handbolls-EM.

– Tala med Gentzel, Lövgren, Wieslander och Vranjes när de kommer med tåget från Stockholm.

Som riksredaktör har Kenneth täckt halva Västsverige från sin bas i Vänersborg.

– Det är beklagligt att vi blir färre, säger han. Det är klart att man måste göra något åt ekonomin, men man har skurit för mycket i Malmö och Göteborg. Men det är Expressen som äger oss i dag. Det kommer vi inte ifrån.

Hans Kristiansson, 52 år, bildhanterare, har fått smeknamnet ”Biggles” på grund av den ena av sina båda passioner: flyg (Hans har flygcertifikat).

Den andra passionen är jobbet på fotoavdelningen.

– Medan jag ännu gick i skolan häckade jag på GT under påsk- och vinterloven. I början hade jag en dåligt betald lärlingsplats. Jag var aldrig ledig. Det var ett krav från min chef att jag skulle ut och ta bilder när ingen fotograf fanns till hands.

– Och nu ska jag bara rätt ut. I september får jag sista lönen.

”Kompetensbrist”, lyder motiveringen till att han får gå. Han som under Idag-tiden utbildade kollegerna på Kvällsposten i digital bildhantering och hade jour dygnet runt.

”Biggles” döljer inte att han känner sig kränkt och ledsen.

– Det här har jag sysslat med i hela mitt liv. Foto har jämte flyg varit mitt stora intresse i livet. Vad finns det för jobb för en arbetslös 52-åring?

– Jag har trivts. Herre gudarna! Jag tyckte jag hade bästa arbetet på gamla GT då jag var fotograf och bildredaktör.

Jagade utrikesbilder

En av hans specialiteter har varit att hitta utrikesbilder som gör sig i kvällstidningar.

– De ringde från Aftonbladet och de ringde från Expressen för att få tag på bilderna, säger han, och slår med glasögonbågarna mot bordsskivan för att markera de tidningar som frågat efter hans talanger.

Men när Expressen tog över gick ett mejl ut om att all raggning av utrikesbilder skulle skötas i Stockholm.

– Jag har dunkat på här i 39 år. Det är för jävligt. Man blir däckad som människa och kryper ihop. Men det gäller att resa sig på sex eller sju.

Det bekymmersamma är att det finns så få tidningar i området. Räknar man bort GP är det sju-åtta mil till närmsta tidningar som ligger i Borås, Falkenberg, Varberg och Uddevalla.

Jahn G Forsberg, 56 år, fotochef, var bland de yngsta när han anställdes som 24-åring.

– Då var det en del som varnade mig för att börja här eftersom dåvarande ägaren GHT inte hade några pengar.

Han är bekymrad över den skeva ålders- och könsfördelningen.

– Det blir åt helvete, ingen spänning på redaktionen. Jag hoppas vid Gud att vi kan anställa unga vikarier, framför allt kvinnliga.

“Bästa perioden var 1973”

Jahn G Forsberg har gjort det mesta på GT. 1986-1995 var han redaktionschef och 1995 tf chefredaktör. 1996 blev han administrativ chefredaktör. Under perioden 1986-2000 var han ställföreträdande ansvarig utgivare.

– Den bästa perioden var efter det att GP köpte GT från dåvarande Handelstidningens bolag 1973. De gav oss resurser att anställa och satsa. GT var långt in på 80-talet en lönsam tidning. Men GP tröttnade när det gick åt helvete med Idag.

– Jag är medskyldig till det misslyckade försöket att ge ut GT och Kvällsposten under den gemensamma logon Idag. Tidningarna förlorade sina identiteter.

GT och Kvällsposten hade tillsammans en upplaga på 200 000. Men två år efter sammanslagningen rasade upplagan.

– Vi borde ha fortsatt var för sig under våra egna namn. Nu har vi åter tagit bort Expressen från vår logo och renodlat varumärkena.

Han anser att Expressen har gjort misstag, till exempel att ändra på utgivningsdagar för sina bilagor, så att inte ens återförsäljarna visste vilka dagar som bilagorna skulle komma.

En annan åtgärd som han reagerat starkt mot var beslutet att ta bort ”en av landets bästa fotoredaktioner”.

– Här gör alla fotografer alla slags jobb och ämnen. Det är unikt med fotografer som har så breda kunskaper.

Plågades av att säga upp folk

Elisabeth Bäck, som tillträdde som chefredaktör i juli 2001, visste om att läget var besvärligt, men trodde att man skulle kunna behålla en ograverad redaktion. Hon har i en krönika (Pressens Tidning 2/02) beskrivit hur det plågade henne att behöva säga upp folk.

– Jag har aldrig gjort det förut. Men jag vill inte bjuda till begravning.

Hon arbetar med övertygelsen att GT går att rädda.

– Vi måste göra GT mer som läsarna vill ha den. De ska inte behöva någon annan kvällstidning. Vi vill göra GT som kvällstidningar var förr, som Expressen var förr.

Liksom KvP har också GT tagit bort Expressen från logon. De båda tidningarna litar till att deras varumärken är starka lokalt.

Går det att krympa redaktionen mer?

– Nej, men vi måste bortse från hur det var förr. Vi inser att det här måste göras. Hittills (hon knackar i träbordet) har vi klarat oss utan konflikter med facket.

Elisabeth Bäck slår fast att reportrarna i fortsättningen måste vara beredda att redigera. De får också själva lov att ta bilder när de exempelvis gör enkäter.

– Utrymmet för att improvisera minskar, vi måste planera och organisera bättre.

“Tydlig och slagkraftig desk”

Elisabeth Bäck säger att GT ska ha en tydlig och slagkraftig desk. Nyhetschef och nattchef måste klart tala om vilka nyheter GT ska ha.

Den tidigare sportreportern Bäck betonar att hon maximalt vill lita till befintlig personal (”avgörande är de som sitter i omklädningsrummet”).

– Det är ingen lösning att gå ut och rekrytera. På sikt är det bättre att jobba med de medarbetare som finns här för om man kan tända dem blir det en oerhörd kraft. Vi ska försöka toppa laget. Alla kommer att få jobba mycket. Men det ska inte bli någon slavfabrik. Skrattet och lusten ska vi bibehålla.

Även Bäck oroar sig över hur verklighetsbeskrivningen påverkas av den sammansättning som redaktionen får.

– Vi är satta att bevaka, granska och beskriva verkligheten. Men det är svårt för en 53-årig man att beskriva en ung kvinnas verklighet. Ändå gör de 53-åriga männen redan en tidning som ungdomar och kvinnor vill läsa.

Vilket är ditt mål med GT?

– Att göra vad jag kan för att rädda GT och göra den till en tidning som läsarna vill ha. Vi har två år på oss.

Är läget så allvarligt?

– Ja, så allvarligt är det.

Det som får henne att tro på överlevnad är medarbetarna.

– Det finns en värme på redaktionen. De jag har sagt upp har nästan tröstat mig.

hl@sjf.se

Bara nio kvinnor kvar på Kvällsposten

Ålders- och könsfördelningen på Kvällsposten i Malmö blir skev på samma sätt som på GT. Av de 53 journalister som blir kvar är bara nio kvinnor. p(ingress). Genomsnittsåldern blir drygt 50 år.

Expressen övertog Kvällsposten den 1 januari 1999. Sedan dess har två omorganisationer med åtföljande personalnedskärningar genomförts.

I den senaste omgången ville Expressen minska redaktionen med 28 journalisttjänster. I slutänden stannade minskningen vid 18 tjänster.

Arbetsgivarens planerade nedläggning av fotoavdelningen blir inte av. Sex fotografer blir kvar.

– Facket lyckades med sina kalkyler visa arbetsgivaren att det skulle bli billigare att behålla fotoavdelningen, säger Eva Sternäng, ordförande i Kvällspostens journalistklubb. Men i efterhand hävdar arbetsgivaren med en förskönande beskrivning att det är ett kostnadsneutralt alternativ, det vill säga att alternativen kostnadsmässigt går på ett ut.

Eva Sternäng är mycket kritisk mot att redigeringstjänster försvinner och att mer lokalt material måste redigeras i Stockholm. Risken för att till exempel geografiska angivelser och ortsnamn blir felaktiga är uppenbar, anser hon.

hl@sjf.se

Annons Annons
Fler avsnitt
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslaget till tidningen Journalisten, Nummer 3 2025