Attendo pudlar om meddelarskydd

4 maj, 2021

Vårdbolaget Attendo ska utbilda alla sina chefer om meddelarskyddet, efter kritiken mot bolagets hantering av en visselblåsare.

I den uppmärksammade P1-dokumentären Det illojala vårdbiträdet berättar journalisten Johanna Sjövall om hur vårdbiträdet Stine Christophersen på ett av Attendos äldreboenden försöker larma om brister i smittskyddet i pandemins inledning. När hon uttalar sig i Expressen får hon en skriftlig varning och hot om uppsägning med motivet att hon varit illojal.

Nu backar Attendo. På DN Debatt idag ber koncernchefen Martin Tivéus om ursäkt till vårdbiträdet. Han skriver också att vårdbolaget påbörjar en obligatorisk utbildning i uppförandekod och meddelarskydd för samtliga chefer och att frågan ska diskuteras på arbetsplatsträffar.

Hanteringen av Christophersens larm visar att Attendo behöver öka förståelsen för meddelarskyddet, skriver Tivéus.

Samtidigt vill fackförbundet Kommunal se en ny lag, en så kallad lex Stine, som stärker meddelarskyddet för privatanställda, rapporterar TT.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies