Gå direkt till textinnehållet

Almedalsmördaren döms för mord och förberedelse till terrorbrott

Theodor Engström döms för Almedals-mordet som inte ses som ett terrorbrott. Han döms också för förberedelse till terroristbrott, detta för att han skaffat vapen och kartlagt Annie Lööf i syfte att angripa henne.

Journalisten har i flera artiklar berättat om rättegången mot Almedalsmördaren Theodor Engström där en av de stora rättsfrågorna har varit om han ska dömas för terrorbrott eller inte.

SVTs vd Hanna Stjärne var en av tre potentiella måltavlor den aktuella dagen. Under förundersökningen hittade även Säpo listor i en av Engströms hårddiskar innehållande namnen på minst 75 journalister, där Journalistens chefredaktör Helena Giertta var en av dem.

– Det är skönt att rätten tagit hänsyn till det hot han har varit för hela samhället. En stor mängd journalister och beslutsfattare har fått viss upprättelse i och med domen, även om inte mordet på Ing-Marie Wieselgren ses som terrorbrott, säger Helena Giertta.

Tingsrätten anser alltså inte att mordet har skadat eller kunnat skada landet på det sätt som krävs för att det ska bedömas som terroristbrott.

Däremot när det gäller åtalet om förberedelse för terroristbrott konstaterar de att Theodor Engström skaffat vapen och kartlagt Annie Lööf i syfte att angripa henne, och att det funnits en risk för att brottet skulle komma att genomföras. Därför döms han för förberedelse till terroristbrott.

– Tingsrätten bedömer att brottet, om det hade genomförts, hade kunnat få allvarliga följder och kunnat skada landet och 33-åringens syfte var också att injaga skräck i befolkningen, säger lagmannen Per Sundberg, som varit ordförande vid rättegången, i en kommentar.

Tingsrätten bedömer att straffvärdet är fängelse på livstid men att straffet ska bestämmas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Engström ska även betala skadestånd till efterlevande på närmare 700 000 kr. Han döms också för narkotikabrott. En nämndeman är skiljaktig och vill döma honom för terroristbrott i stället för mord.

Fler videos
Fler avsnitt