FOTO: Tor Johnsson

”Alla kommer inte behövas”

13 mars, 2019

Krisen på Lärarförbundets tidningar Sedan det stod klart att ett externt bolag ska ta över produktionen av Lärarförbundets sju medlemstidningar har de stått fast vid att alla journalister ska flyttas över. Efter ett möte i måndags mellan parterna hände något. Nu bekräftar även en representant från Unionen att alla medarbetare inte kommer behövas efter att verksamhetsövergången blivit ett faktum. Lärarförbundet vill inte svara på frågan om alla behövs även efter.

I veckan blev det klart att contentbyrån Make Your Mark tar över produktionen av Lärarförbundets sju medlemstidningar. I går, tisdag, berättade Journalistklubbens ordförande att nästa steg för journalisterna är att intervjuas av byrån som ska göra en kompetensinventering inför övertagandet.

Klubben berättade också att ledningen varit tydlig med att ”de är väldigt många, och om det här ska kunna bära sig behöver det göras av färre personer. Sen hur många det är återstår att se”, sa klubbordförande Niklas Arevik då.

Journalisten har varit i kontakt med Lärarförbundet som står fast vid att hela produktionen, inklusive befintlig personal och gällande avtal, flyttas över till den nya leverantören Make Your Mark. För den som väljer att tacka nej till att följa med erbjuds ett avgångsvederlag som omfattar uppsägningstiden gånger en och en halv, inklusive arbetsbefrielse från och med första april. För den som varken önskar följa med över till MYM eller ta avgångsvederlaget, ”står det förstås fritt att stanna kvar med Lärarförbundet som arbetsgivare. Uppstår det då en arbetsbrist på Lärarförbundet ska den hanteras enligt LAS och gällande kollektivavtal”, enligt Niklas Kjellberg, pressekreterare.

Maria Lannvik Duregård, journalist och representant i Unionenstyrelsen, satt med på delar av förhandlingarna. Hon bekräftar att alla ska gå med i själva verksamhetsövergången, men även för henne blev det tydligt att alla inte kommer behövas framåt. 

– Det är sagt att alla ska gå med i verksamhetsövergången, men det blev tydligt i måndags när vi träffade den nya byrån att alla inte kommer behövas. Det var en av de sakerna vi var oeniga om i förhandlingarna, det är anmärkningsvärt att ett fackförbund agerar så, säger Maria Lannvik Duregård till Journalisten.

Lärarförbundet och Niklas Kjellberg vill inte svara på om alla journalister kommer bli kvar även efter övergången, utan hänvisar till Unionen.

Krisen på Lärarförbundets tidningar

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies