Gå direkt till textinnehållet

168 meter fotografier – Planket Stockholm firar 40 år

På lördag och söndag är det dags för fotouställningen Planket Stockholm – en 168 meter lång utställning med foton av allt från glada amatörer till fullblodsproffs. I år är det dessutom 40-årsjubileum för utställningen.

Vid ett 168 meter långt rött plank nedanför Vita Bergsparken i Stockholm har man i helgen möjlighet att gå på fotoutställning gratis. 1982 var första gången som planket fylldes med fotografier, då på initiativ av den stockholmsbaserade fotografen Neil Goldstein, som inspirerats av utställningar i Washington Square Park i New York.

Numera arrangeras utställningen av den ideella föreningen Planket Stockholm, där fotografen Per Ströhm är ordförande.

Kommer det att märkas att det är 40-årsjubileum?
– Det kommer att märkas framför allt för de som ställer ut. De kommer att få en ”goodiebag” i form av en tygkasse med exempelvis rabattkuponger som gäller för vettiga saker.

Vad kan man förvänta sig av utställningen?
– Man kommer att få se allting, utställningen är väldigt diversifierad. Allt från glada amatörer till seriösa amatörer och proffs, så det blir väldigt stor variation på motiven. Och även flera olika tekniker, svartvita bilder, våtplåt, ja allt möjligt.

Inget särskilt tema för motiv eller tekniker finns, inte heller behöver man vara bosatt i Stockholm för att få ställa ut.

– Från början var det bara svartvitt reportagefotografi på utställningen, nu kan motiven skifta från ekorrar i träd till modeller och seriösa reportage.

Kriterierna för att komma med som utställare är i princip inga alls – så länge du inte bryter mot svensk lag, kränker eller utgör hets mot folkgrupp.

– Vi fick in 300 ansökningar ungefär, och det blir cirka 280 fotografer som ställer ut. Alla kan egentligen komma med, men nu blev det fullt. I år har vi till exempel en egen 40-årsbit och vi har några fotoskolor som ställer ut, Stockholms fotoskola och Nordens fotoskola. Det är vi jätteglada för, det är kul att få med ungdomar som utställare.

2019 valde man att lägga utställningen samtidigt som evenemanget Nytorgsfesten, som hålls strax intill och så är det även i år.

– Det var jättelyckat, det drar ännu fler människor.

Merparten av fotografierna byts ut mellan lördag och söndag. De som ställer ut bör i största möjliga mån försöka vara på plats under utställningen, enligt instruktioner på Planket Stockholms sajt. En av de grundläggande idéerna med Planket Stockholm är mötet mellan fotograf och publik.

Vad är roligast med Planket Stockholm?
– Det är jättekul att träffa alla som ställer ut, de man känner och de man inte har träffat förr. Ser man en bild man tycker om kan man gå fram och prata med fotografen. Diskussionerna är det roligaste. Och även naturligtvis att man kan bli inspirerad av andras bilder.

Fler avsnitt