Gå direkt till textinnehållet
Bild på författaren
Helena Giertta
Chefredaktör

Sveket mot Isaak

Inte ett ord. När EU-biståndet till Eritrea diskuterades nämndes inte samvetsfången Dawit Isaak med ett enda ord. Det visar den korrespondens Reportrar utan gränser haft med EU-kommissionens biståndsavdelning.

Vad spelar det då för roll att EU bara veckorna innan tagit ett gemensamt uttalande för Dawit Isaak när man i praktiken inte brydde sig alls?

Enligt regeringen ger biståndet till Eritrea öppningar för diskussioner om ”rättsväsendet och fängelsesystemet”.

På ett svar från Reportrar utan gränsers fråga om varför Dawit inte nämndes i biståndsdiskussionen svarade regeringen: ”Regeringen har inte glömt Dawit Isaak. Tvärtom. Regeringen arbetar aktivt och målmedvetet och ser över alla möjliga vägar framåt med syfte att nå resultat för att Dawit Isaak skall släppas. Sverige för en dialog med Eritrea på olika nivåer.”

Annons Annons

Det är konstigt, ja skamligt, att man inte passar på att driva frågan när man diskuterar något som kanske skulle kunna få Eritreas regering att lyssna – nämligen två miljarder i biståndspengar.

Den svenska journalisten Dawit Isaak är klassad som samvetsfånge och är EUs enda. Han har varit fängslad i fjorton år för att ha gjort sitt arbete som journalist. Han nyttjade sin yttrandefrihet och det har kostat honom fjorton år av hans liv. Vi får aldrig glömma honom.

                                                               ***

Situationen för journalister i Turkiet förvärras för varje dag. I förra veckan var det en korrespondent för Der Spiegel som inte fick sin ackreditering förnyad. Veckan innan tog regeringen över den oberoende tidningen Zaman. När demonstranter samlades utanför redaktionen för att protestera mot övertagandet sattes kravallpolis in.

Enligt bedömare är övertagandet av Zaman bara ett led i den attack mot pressfriheten som startade 2013. Trots högljudda protester från europeiska ledare så påverkar detta inte diskussionerna med Turkiet, utan tvärtom knyts landet närmare EU, i ett ovärdigt spel om flyktingar.

                                                            ***

Det finns inget märkligt i att den äldre affärsmodellen (till exempel papperstidning) får betala satsningarna för den nya (till exempel digital tidning).

Det är ett tufft arbete som många medier nu går igenom och de beslut som ska balanseras i denna omvälvning är inte lätta. Men när Mittmedia tagit över Promedia och börjar med att ta bort 103 redaktionella tjänster och tillsätta 13 navtjänster, så framstår deras vision som viktigare än verkligheten.

Man kan i sitt stilla sinne undra varför en koncern som tycker så illa om traditionella tidningar ändå envisas med att köpa nya hela tiden.

På ett plan är det dock begripligt. Koncernen behöver starka varumärken att bygga sin digitala vision kring. Utan starka traditionella lokaltidningar, finns heller inget att bygga på.

 

STICK:

HJÄLPER DIG MED EU
Med detta nummer följer en EU-handbok som Journalisten tagit fram i samarbete med EU-kommissionens svenska representation. I den tar journalisten Sigrid Melchior upp allt man kan behöva veta för att bevaka EU-frågor. Den ger också tips om hur man kan hitta nyheter inom sitt eget gebit, lokala nyheter, ekonomi, jordbruksfrågor… Förhoppningsvis blir den ett bra redskap för den som vill bevaka EU på ett mer systematiskt och insatt sätt.
Boken finns även digitalt på Journalisten.se.

"FRYSBOXEN" NOMINERAD
Journalisten är nominerad till fackförbundspressens pris för bästa digitala innovation för vår bevakning av ”frysboxen” och speciellt det TV-inslag där DNs chefredaktör flyr kameran och inte vill svara på våra frågor. Nomineringen är värd ett särskilt grattis till vår reporter Johannes Nesser och vår fotograf Tor Johnsson.

 

Fler avsnitt
Fler videos