Gå direkt till textinnehållet
Bild på författaren
Helena Giertta
Chefredaktör

Stärk public service nu

Det var riktigt tråkigt att tryck- och yttrandefrihetskommittén inte lyckades få majoritet för att skriva in ett skydd för public service i grundlagen. Det behövs och hade skapat lite ro i medievärlden.

Att regeringspartierna samt L, C och V varit eniga om att skydda public service oberoende sänder dock en positiv signal.

Efter att under flera år ha minskat oberoendet mellan public service och staten visar de nu att de verkligen vill stärka det. Gott så.

Det finns mycket som politikerna kan göra för att öka avståndet mellan staten och medierna och därmed stärka oberoendet även utan grundlagsskydd.

Annons Annons

Om man från politikernas sida menar allvar med att public service ska vara oberoende är den direkta skattefinansieringen, som infördes i år, kanske det största hotet. Medierna behöver stöd och public service bör bekostas av offentliga medel. Men inte direkt via skattsedeln, att bygga in en armlängd i det här systemet vore ett viktigt första steg för att öka oberoendet.

Public service är alldeles för viktigt för att vara utsatt för hot om budgetnedskärningar varje år.

Det vi absolut vill ha, är en garanti för att staten inte styr innehållet i vare sig public service eller kommersiella medier.

För att öka oberoendet kan politikerna därför fortsätta med att ändra i sändningstillståndet för radio och tv, så att innehållskriterierna tas bort. Medier gynnar demokrati allra bäst genom att vara fria och oberoende.

Därefter kan man gå till Mediestödsnämnden, som delar ut pengar till kommersiella medieföretag, och rensa ut innehållskraven där.

Och sedan kan man ta itu med Granskningsnämnden, inom samma myndighet. Den har idag att granska etermedieföretag, och deras webbpubliceringar. Den är inne och petar i innehåll och styr public service och andra etermedieföretag genom sina beslut.

Om dessa förändringar genomförs har man i praktik visat att man värnar ett oberoende public service och fria medier.

***

I Sverige har vi fria medier. De brister som finns (se ovan) är i ett internationellt perspektiv små. Ingen journalist hindras av staten att fullfölja sina granskningar, journalister hotas eller trakasseras inte av stat eller kommuner (även om oroande tendenser finns med bland annat slapp inställning till offentlighetsprincipen).

I Belarus finns inte den friheten. En diktatur kan inte tillåta att sanningen visas. Där hotar man inte bara sina egna journalister utan trakasserar också utländska journalister. Dagens Nyheters fotograf Paul Hansen blev tillsammans med flera andra journalister frihetsberövade när de bevakade demonstrationerna i landet. Såväl Sveriges ambassadör som utrikesminister agerade snabbt och han kom hem utan fara. Tack och lov.

Men de lokala journalisterna är kvar. Pressen mot Belarus måste fortsätta och diktatorn Aleksandr Lukasjenko avgå.

***

Stampen stäms inför arbetsdomstolen för att ha kringgått Las, när de tog över Alingsås Tidning. Stampens beteende vid övertagandet var nedsättande och tidningens trotjänare behandlades mycket illa. Jag hoppas verkligen att Stampen fälls i domstolen för sitt beteende.

 

STICK

Dawit Isaak lever
Betlehem Isaak berättade i sitt sommarprogram att hon vet att hennes pappa lever. Det vore underbart och jag längtar till den dag då vi får se honom på svensk mark igen.

Mitt i skär ner
Det gick väldigt fort från positiva tongångar till en försäljning av Mitt i-tidningarna. 24 journalister får gå, och klubben betecknar det som en slakt. Direktpress vd Patrik Vincent tror att gratistidningarna ska återfå sin kraft efter pandemin och då åter börja anställa. Pandemin drabbade annonsberoende tidningar hårt, enligt uppgift försvann 30 procent av intäkterna. Det hårda slaget är brutalt. Jag hoppas på en snabb vändning. Lokal journalistik behövs även i Stockholm.

Kommunal tar och ger
Först skulle Kommunals medlemstidning Kommunalarbetaren drastiskt minskas. Fem personer varslades. När chefredaktören lämnade backade fackförbundet. Nu blir det samma budget som i år. Men varslet har inte dragits tillbaka. Robert Jonsson, vd på LO Mediehus där Kommunalarbetaren ingår, vill avvakta och se hur det går med allt annat först. Det är en riktigt dålig strategi av mediehuset. Dra tillbaka varslet nu.

Fler avsnitt
Fler videos