Gå direkt till textinnehållet
Bild på författaren
Helena Giertta
Chefredaktör

Sanningen är både svart och vit

Tonen är rak, ibland hård. En enda, enskild grupp utpekas för ”… grov kriminalitet, utbrett missbruk, bidragsfusk, usla skolbetyg, splittrade familjer och skyhög arbetslöshet”. Kan situationen bli värre?Knappast.

Tonen är rak, ibland hård.
En enda, enskild grupp utpekas för ”… grov kriminalitet, utbrett missbruk, bidragsfusk, usla skolbetyg, splittrade familjer och skyhög arbetslöshet”.
Kan situationen bli värre?
Knappast.

Min första fråga när jag ringde Göteborgs-Postens reporter Christer Lövkvist var därför: Hur vet du att allt är sant?

Han har i höst gjort en serie artiklar om krisen för sverigesomalierna: sju av tio ungdomar går ut 9:an med ofullständiga betyg och hälften av de somaliska kvinnorna lever inte med sina barns far.

Jag är ovan vid så tydliga utpekanden av enskilda grupper. Men efter att ha läst artiklarna tänker jag: Det är bättre att berätta än att tiga. Nästa steg är att gör något åt eländet. Inte att hitta syndabockar.

Christer Lövkvist har tagit fram statistik och faktauppgifter från SCB, skolverket, polis och arbetsförmedling. Och han svarade att han är helt säker på att alla uppgifter i artiklarna är sanna och ser serien helt enkelt som ”sedvanlig journalistik”. Dessutom säger han att rasisterna kom av sig, de har ju inte mycket att komma med nu när GP så öppet tagit upp problemen.

I torsdag demonstrerade 30 somalier utanför GP (”GP generaliserar och sprider fördomar”) och lämnade fram en lista med förslag på samhälleliga förbättringar för somalierna.

GP har nu en ny chans att bjuda in somalierna, att låta dem vara delaktiga i den fortsatta journalistiken, kanske skriva själva? Hur som helst har Christer Lövkvist och GP gjort ett modigt, upplysande jobb, som går att läsa på gp.se.

– – –

På tal om demonstrationer mot artiklar: i lördags protesterade hela 400 svensk-iranier mot en SvD-artikel om organisationen Folkets mujahedin. Artikeln innehöll ett citat av en skeptisk amerikansk diplomat. Vad demonstranterna hoppades på är oklart. Men att de blandar ihop stater, medier, tryckfrihet, journalistik och demokrati är däremot tydligt.

– – –

Hur ska DI, SvD Näringliv och Affärsvärlden svara på Knut Kainz Rogneruds avslöjande? På DN debatt i lördags skriver han att ingen enda av deras drygt 550 synade artiklar kan kallas för ”granskande med kritiska frågor”. Jag ser fram emot självrannsakande repliker.

– – –

Läsarkontakt, eller snarare läsarmedverkan, är ju ordet för dagen. Jag tror att Journalistens läsekrets har en massa bra historier på lut: alla har vi hört talas om legendariska murvlar som gjort hejdlösa insatser på arbetstid. Kastat ut manusen från hotellfönstret, ner till den väntande redaktionstaxin. Eller när raggarna saknas får reportern dansa naken på raggarbilarnas tak – annars blir det ingen etta-bild. Hör av er med människorna och myterna, så ser vi om dessa härliga historier går att publicera. Veteraner, det är bara att sätta papper i maskin: redaktionen@journalisten.se

– – –

Grattis än en gång, Isabella Lövin! Inte nog med att du fick Stora Journalistpriset. Du är också ny krönikör i Journalisten från och med i vår. Jag hoppas att du rasar vidare mot miljöförstöringen. Men jag undrar – är det okej att äta sardiner? Det är ju så gott. Göran Greider äter hur många burkar som helst.

ma@journalisten.se

FRUKTSTUND

Grapefrukt i fokus

Måndag den 3 december blir det extra mycket vitaminer på hotell Sheraton i Stockholm. Inget mindre än Florida Department of Citrus bjuder in journalister för att fira ”Florida Grapefrukt-säsongen”. Det blir kreativa menyer med – grapefrukt. Hälsosam information om – grapefrukt. Dietister och träningscoacher talar om – grapefrukt. Därför efterlyser jag spaning i spalter och i rutan: Hur många gånger dyker ordet grapefrukt upp från och med nu? Den som hittar flest ringer Münz Ålenius Nordic PR (08 – 717 37 20) och grattar till effektivt lobbyarbete.

NEJ TACK

Herman Lindqvist

Fokus har en förmåga att locka till sig prisbelönta journalister. Men bland tidningens ess hittar jag en giftig farbror, även känd som Herman Lindqvist. Herman är tyvärr giftig på det fördomssaggiga viset. Han anser att modeskapare är giriga bögar som förstör kvinnokroppen, och som dras till Argentina som nazisten Mengele. Alla män gillar alltid en ”välfylld byst” och förresten påverkar människan inte alls klimatet, det snacket är bara inbillning, skapat av stolliga fundamentalister. Var sak på sin plats och Herman i frysskåpet forever.

ORD I TIDEN

Förnyelse

Jag hade, som de flesta andra, tippat att aftonbladet.se skulle kamma hem titeln Årets förnyare bland årets Stora Journalistpriser. Jag missunnar inte Erik Fichtelius glädjen över sitt pris, över upprättelsen. Men jag undrar över ordet förnyare. Eftersom Fichtelius beskriver sina intervjuinsatser som ”100 timmar gubbe i bild” kan prisjuryn mer ha tänkt på förnyelsebar, på upprepningen, som sol, vind och vatten. Och Göran Persson dök ju upp överallt, om och om igen, som vågorna i havet och vinden i vindkraftverken. Årets förnyare har i hemlighet blivit ett alternativt miljöpris.

Fler avsnitt
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslagsbild till Journalisten nummer 2 2025, med grävreportern Jennifer Mayer som ser ut att få en spruta med fillers injicerad i läppen.