Gå direkt till textinnehållet
Bild på författaren
Helena Giertta
Chefredaktör

Mittmedia borde skämmas och Lärarförbundet måste ändra sig

Att vara illojal är att svika sin arbetsgivare och skada denne. UPPDATERAD efter nyheten om vad som händer på Lärarförbundets tidningar.

Det är inte illojalt att ställa krav på chefer eller att arbeta för förbättringar. Som skyddsombud var Sanna Wikström obrutet lojal mot sitt företag, sitt älskade Gefle Dagblad.

Men arbetsgivaren påstod att hon varit illojal då hon hade berättat för en intervjuperson att intervjun inte skulle tryckas. Det är en oerhörd anklagelse.

Det låter nästan som ett skämt, så absurt är det. Men för Sanna Wikström ledde påståendet om illojalitet till depression.

Annons Annons

Hon blev allt sjukare, tills den dag då hennes kropp i december gav upp. Ingen i Mittmedias ledning vill ta ansvar för att Sanna Wikström blev sjuk av deras behandling av henne. De vill inte lära sig av det som hände och därmed inte heller arbeta för en läkning mellan hennes kolleger och arbetsgivaren.

Vår granskning visar på förfärande behandling av flera medarbetare i Mittmedia. Särskilt utsatta för arbetsgivarens nedsättande behandling verkar fackliga förtroendevalda vara. Sex personer har mer eller mindre tvingats till avgångsvederlag.

Journalisten har tidigare rapporterat om hur förtroendevalda i Mittmediaklubbens styrelse sjukskrivits som en direkt följd av hur arbetsgivaren beter sig. Mittmedia har gjort sig av med skyddsombud och förtroendevalda på fullkomligt lösa grunder. Det verkar som om det räcker med att de ansetts jobbiga eller ställt krav på arbetsmiljön, vilket ju är en av fackets primära roller.

För Sanna var arbetsgivarens påstående att hon varit illojal en chock, som hon inte kunde repa sig ifrån. Det är så otroligt sorgligt.

Mittmedias personalchef, VD och GDs chefredaktör ”kan inte kommentera det enskilda fallet”.

Men de skulle kunna visa lite empati, dra lärdomar, be om ursäkt för sitt beteende. Och mest av allt, de kan och borde öppet och tydligt klargöra att de inte är antifackliga, att de ser facket som en resurs och att de lyssnar på sina medarbetare. Då först kan det byggas ett förtroendefullt samtal mellan parterna.

Dit verkar vägen tyvärr vara lång. Men kanske kan Mittmedias ledning åtminstone börja med att skämmas.

                                                                ***

Lärarförbundet verkar ha tappat bort sig när det gäller de egna tidningarna. De har i många år varit en förebild för facklig press. Oberoendet har varit självklart och tidningarna har varit mycket uppskattade bland läsare, medlemmar. Men så i höstas tog förbundet in en konsult som tyckte att förbundet skulle tala med en röst och där passade inte den fria pressen in.

(Det kunde ha slutat riktigt illa, men redan de försämringar som skett är pinsamma för Lärarförbundet. Det särskilda uppdraget att granska Lärarförbundet är borta och man har ett särskilt samarbete där tidningarna och kommunikationsavdelningen ska träffas. Ett sådant borde inte få någon betydelse när den ansvarige utgivaren ändå finns på redaktionen. Men det kan göra det självständiga arbetet svårare. Så dumt.)

Efter det att tidningen gått i tryck har det framkommit att Annica Grimlund avgått i protest mot att kommunkationsavdelningen ska styra och leda arbetet. Ovanstående skrevs innan detta hade hänt. 

Med det vi nu fått veta är förändringarna på Lärarförbundets tidningar avsevärt mer omfattande. Oberoendet och självständigheten är allvarligt hotad.

Lärarförbundet måste tänka om, och ge tillbaka tidningarna sitt oberoende.

Som en allmän uppmaning till fackförbund skulle jag vilja utfärda en varning för att lyssna på kommunikationskonsulter, som inte vet något om betydelsen av journalistik. Journalistik måste vara obunden för att vara trovärdig. Och fackförbundens medlemmar är värda en oförfalskad bild av sitt förbund när de tar del av sin fackförbundstidning.

 

STICK

Dags för Årets stilist
Nu är det dags att skicka in nomineringar till Journalistens utmärkelse Årets stilist. Årets stilist ska vara en journalist som i vardagsstressen ändå förmår lyfta stilistiken i sitt arbete.

Nytt podd-avsnitt
Missa inte det nya avsnittet av Journalistenpodden där jag och PO Ola Sigvardsson bland annat pratar om problemet med direktsända presskonferenser, HMs kritiserade annons och Jan Schermans attack mot publiceringarna i samband med Metoo.

Fler avsnitt
Fler videos