Gå direkt till textinnehållet
Bild på författaren
Helena Giertta
Chefredaktör

Fler äkta nyheter behövs

Det är många som klagar på journalistiken idag, det är bra, men det är för få som försvarar den.” Grävordföranden Fouad Youcefi slog huvudet på spiken i en intervju i P4 Extra. För problemet med attackerna mot journalister och medier är inte bara själva angreppen utan att vi ofta får försvara oss själva.

Vi har inget emot att bli kritiserade, självklart inte. Men det vi gör, genom att berätta om det som händer i samhället, både det som en del vill ha dolt och det som händer för öppen ridå, är att stärka demokratin. Det borde vara fler som står upp för det.

När detta skrivs har Grävseminariet precis avslutats. De bästa grävreportagen har fått priser och vi kan konkret ta del av vad journalistik gör för skillnad. Det blir också tydligt att personer med makt kan ha skäl att vara kritiska till det vi gör. Det är ju dem vi i första hand granskar.

Vi behöver inte bli älskade, men respekterade, och personer som försvarar demokratin måste förstå att utan fria medier blir demokratin ihålig, om den ens kan existera.

Efter att ha läst Erik Fichtelius bok Äkta nyheter är det också värt att i sammanhanget diskutera konsekvensneutraliteten. I vår nyhetsrapportering ska vi inte fundera över vilka konsekvenser det vi berättar om kan få för den ena eller andra åsiktsriktningen. Vi ska berätta så sant som möjligt, det är äkta nyheter.

Om man har en agenda, som många ”alternativa” medier, så är det inte längre journalistik. När den politiska inriktningen styr såväl urval som innehåll och presentation, som i Swebb-tv eller liknande, så är det propaganda och inget annat.

Det betyder inte att vi i vårt arbete inte ska ta hänsyn till eventuella publicitetsskador eller att vi av hänsyn till enskild kan avvakta publicering i ett, låt säga, kidnappningsdrama.

Detta är förstås självklarheter.

Det som är svårare att förstå är att det finns gott om människor som inte vill ta del av vad som verkligen hänt, utan väljer att få en filtrerad eller förljugen bild, en bild som förstärker den världsbild de själva byggt upp. Utifrån detta byggs resonemang, grupper, bubblor upp som det inte går att nå med korrekta beskrivningar av verkligheten. De blir som självspelande pianon.

Det har varit särskilt uppenbart under pandemin, då medierna har varit fantastiska på att berätta om olika delar av covid-19 och särskilt om vaccinerna. Ändå är det i fleras ögon medierna som är fake news, och så väljer de av obskyra skäl att sätta sig själva och sin egen påhittade orsak att inte vaccinera sig före alla andras. Osolidariskt, men mer märkligt ändå.

Sanningen kan vara jobbig, men det måste väl vara bättre för alla att få veta vad som faktiskt har hänt, än att sticka huvudet i sanden?

 

STICK

Svidande kritik mot polisen
I dagarna publiceras en rapport med titeln Hur hanterar polisen journalister? av polisforskarna Stefan Holgersson och Ossian Grahn. Den är en svidande vidräkning av polisens arbete när det gäller öppenhet och relationen till journalister. Rapporten visar bland annat att journalister som är kritiska kan straffas genom att till exempel inte få ut information. Det finns en strävan inom Polismyndigheten att stärka och skydda polisens varumärke, står det bland annat i rapporten.
   Polisen har sedan omorganisationen 2015 gått åt helt fel håll vad det gäller insyn och öppenhet. Detta måste omedelbart uppmärksammas och åtgärdas. En polismyndighet vars främsta strävan är att framstå i god dager – det är ju helt uppåt väggarna!

Spännande kongress
Journalistförbundets kongress den 6-7 oktober ser ut att bli en riktigt spännande historia; kamp om ordförandeposten, kamp om vice ordförandeposten, fem nya ledamöter som ska väljas till förbundsstyrelsen, hårda motioner om Las och som grädde på moset en strid om hur den interna demokratin fungerar.
Kongressen kommer att kunna ses live på Journalistförbundets Facebooksida.

Fler avsnitt