Gå direkt till textinnehållet
Bild på författaren
Helena Giertta
Chefredaktör

Demokratin behöver oss

Journalistik är avgörande för att den offentliga makten ska granskas. Folkvalda politiker och myndigheter ska följa reglerna. När de inte gör det, får vi hoppas att någon upptäcker det och berättar om det. På det viset växer och utvecklas demokratin. 

I filmen The Post blir det uppenbart vilken betydelse journalistiken har när det gäller granskningen av makten. Kanske var det då professionalismen i kåren föddes med det systematiska granskandet som i dag är en självklarhet på de flesta redaktioner. 
Då var det Pentagon Papers, Watergate och IB-affären, i dag är det Panamadokument och Transportstyrelsen, för att inte nämna skandalerna kring Nya Karolinska. 

Alla älskar inte granskningarna lika mycket. Att som politiker bli granskad är förstås ganska jobbigt. Ändå är det just de som särskilt måste värna den fria och självständiga journalistiken.
Det sker alltför sällan. Motsatsen är tyvärr vanligare. 
Men när Ulf Kristersson, Moderaternas partiledare, försvarar sin riksdagsledamot Hanif Bali genom en jämförelse med Aftonbladets ledarskribenter är det ändå oväntat magstarkt.
I det ena fallet har du en moderat förtroendevald riksdagsledamot och medlem i partistyrelsen, som kommit att symbolisera den hårda tonen i sociala medier. I det andra fallet har du en fri tidning. Men för Ulf Kristersson är det ungefär detsamma. ”Jag kan inte styra vad Hanif Bali gör eller säger lika lite som Löfven kan säga åt ledarskribenterna på Aftonbladet vad de ska skriva”, sa han i Dagens Nyheters partiledarutfrågning.

Det är som om han (och andra) glömt bort att det är politiker som har makt och att det är de som ska utkrävas ansvar för hur samhället sköts. Och journalister ska granska den makten. Det är riksdag och regering som fattar beslut om lagar, investeringar och styr myndigheter. 
Journalisters makt består i detta enda: att avslöja och berätta. För det blir vi inte alltid populära, men det är en omistlig del av demokratin att vi finns och gör vårt jobb. 
Politiker som värnar demokratin borde därför alltid vara beredda att försvara även journalistiken.

Annons Annons

x x x

Särskilt viktigt är det att slå vakt om den oberoende journalistiken under en tid när demokratin på allvar är hotad i flera länder i Europa. Enligt uppropet #vimåsteprata i Svenska Dagbladet (5/3) är demokratin inte bergfast i Sverige heller. I en studie av Novus från i höstas svarade 70 procent att de tyckte att demokratin var hotad och 40 procent (!) tyckte att det vore bättre om experter styrde landet.
Det är skrämmande siffror. Demokratin har funnits i 100 år i Sverige. Man brukar säga lite lättvindigt att den måste försvaras varje dag, men det verkar vara på riktigt nu.

 

LEDARSTICK

Kim Wall-rättegången 8 mars
95 journalister är ackrediterade för att bevaka rättegången mot Peter Madsen, som är åtalad för att ha mördat journalisten Kim Wall. Åter kommer vi att påminnas om den risk journalister tar i sitt yrke, åter kommer vi påminnas om detta bestialiska mord.
Tankarna går till familjen, vännerna och alla kolleger som sörjer.

Missa inte podd nr 36
Dawit Isaak sitter fortfarande fängslad och det är ett underbetyg åt svenska UD. Det pratar jag, Författarens chefredaktör Lisa Bjurwald och vår hemliga gäst om i podd nummer 36 av Journalistenpodden. Vi avhandlar också Mittmedias idé om att journalister ska ringa upp tidigare prenumeranter och den förnedrande behandlingen av Gui Minhai.

 

 

Fler avsnitt
Fler videos