Mats Lewan: Italien fattade direkt

1 februari, 2005

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Inte heller de italienska myndigheterna visste under annandagen hur många som eventuellt omkommit. Men de agerade omedelbart.

Dan Josefssons granskning av hur medierna framställt regeringens och reseföretagens agerande efter flodvågskatastrofen (Journalisten 2/05) kan tyckas ha en poäng ur svenskt perspektiv.

Att konstatera att reseföretagen utmålats som hjältar och regeringen som bov skyddar dock bara regeringen från korrekt granskning. För att bedöma kritiken mot regeringens långsamma agerande är det viktigare att lyfta blicken till europeisk horisont.

Redan natten till annandagen får Agostino Miozzo, ansvarig för internationella kontakter på italienska civilförsvaret, besked om jordbävningen. Tio minuter senare ringer hans chef Guido Bertolaso och förhör sig om vad den kan ha för effekter, som exempelvis en flodvåg, hur många italienare som finns i området med mera. En halvtimme senare är de på kontoret och sammankallar ett möte till klockan 08.30. Närvarande är bland annat italienska försvaret och de har kontakt med regeringen, FN samt ett centrum i Bryssel som samordnar europeiskt civilförsvar dygnet runt. De förstår under mötet att de måste resa omedelbart.

bryt

Klockan 13.05 rapporterar den italienska nyhetsbyrån Ansa om jordbävningen och att den troligen skördat 5 000 liv. Guido Bertolaso säger till Ansa att man talat med researrangörerna och att det hittills verkar som att ingen av de omkring femtusen semestrande italienarna i området omkommit. På eftermiddagen lyfter en Boeing 767 med personal från civilförsvaret. Den landar i Maldivernas huvudstad Male redan senare på annandagen. Samtidigt lyfter ett likadant flygplan mot Colombo på Sri Lanka.

bryt

På annandagens kväll går Laila Freivalds på teater. Dagen därpå landar drygt 1 000 italienska turister i Rom och Milano.

Italienska medier hade alltså inte i större utsträckning än svenska förstått vidden av katastrofen på annandagen. Inte heller de italienska myndigheterna visste under annandagen hur många som eventuellt omkommit. Men de förstod att läget rimligen kunde vara mycket allvarligt och agerade omedelbart.

Att Göran Persson en månad efter flodvågskatastrofen lyckas med konststycket att bevara sin trovärdighet genom att säga att han och regeringen i likhet med många andra på annandagen ännu inte förstått hur allvarlig katastrofen var är i det perspektivet ofattbart.

bryt

Det är då intressant att det ska till den typ av journalistik som Henrik Brors bedriver, och som ifrågasätts av Dan Josefsson, för att den innehåller åsikter, för att åstadkomma en granskning av regeringens agerande.

Att svenska researrangörer skönmålats något i svenska medier, som Dan Josefsson konstaterar, är samtidigt fullt förståeligt. I ett beslutsvakuum från regeringen fick de ta på sig en roll som inte är deras, och de skötte den bra. Italienska researrangörer syntes å andra sidan knappt i italienska mediers rapportering eftersom deras roll var helt sekundär.

reporter, Ny Teknik

Kommentarer

Det finns 3 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Patrick Nylund mån, 2011-12-19 22:18

Mats Lewans debattartikel

Av Patrick Nylund

Tack för din läsvärda debattartikel Mats. Du gör en bra redogörelse för Italiens snabba agerande. Deras reaktion var ännu snabbare än jag tidigare förstått.

Det är beklagligt att Göran Persson och Laila Freivalds nu alltså verkar ha ridit ut den initialt hårda stormen.

Jag måste erkänna att jag inte tidigare sett svensk statlig television och TV4 granska och ifrågasätta Persson och Freivalds – dvs “partiet” och dess yttersta ledarskikt – systematiskt och länge. Till en viss grad gäller det också dags- och kvällspressen. Tidigare har enbart enskilda “avvikare” såsom t.ex. Mona Sahlin (“Toblerone och blöj affären”) och Laila Freivalds (när hon var justitieminister och hade “vågat” bryta mot partiets dogmatiska “förbud” mot konvertering av hyresrätter till bostadsrätter). Det vore ju förresten pinsamt för Persson och “partiet” om Freivalds fick avgå två gånger med några års mellanrum…

Persson och Freivalds gjorde sig inte enbart skyldiga till försumlighet under annandagen, utan även under hela den påföljande veckan. De tog inte katastrofen på allvar, ansåg att det var resebyråernas roll att agera, samt de vidtog varje dag otillräckliga åtgärder för att rädda liv och få hem resenärerna från infernot.

Värst av allt är den arrogans de visade inför kamerorna och reportrarna samt deras lögner: “de hade minsann kontroll över läget”; “det var fullt förståeligt att gå på teater”; “de samarbetade tätt med resebyråerna vid ett tidigt skede” (Persson villl jag minnas); “Jag har pratat med mina europeiska kolleger och de sade att de var lika handfallna som oss” (Freivalds).

Det var också arrogant och skrämmande att höra att Fritidsresors Lottie Knuttson blev tillsagd att “akta sig…” (underförstått utmana inte “partiet” annars…) och att Göran Persson försökte hitta syndabockar.

Regeringen tappade mycket av folkets förtroende. Tyvärr är allt detta bortglömt långt innan valet 2006…

Patrick Nylund

Inlagt av Anders G Bergquist mån, 2011-12-19 22:18

Intressant…

Av Anders G Bergquist

att Josefsson säger att pressen inte fattade Tsunamins omfattning snabbare än regeringen.

Ungefär samtidigt som Laila kom till arvfurstens palats kom ett flyglass med journalister till Phuket.

Visst kan Stockholmstrafiken vara rätt svår, men sist jag kollade var det betydligt längre till Phuket än till UD.

Anders G Bergquist

Inlagt av Susanne Lantto mån, 2011-12-19 22:18

Katastrof

Det retar mig att Sveriges regering först i mitten på januari gav regeringsdirektiv om att en ledningsgrupp måste tillsättas. Kring den 15 januari fanns tillgänglig personal som kunde ta emot och besvara frågor från anhöriga och drabbade. Vid den tiden var många redan uppgivna. Visst måste vilket land som helst kunna agera direkt, i det här fallet på annandagen. Svenskar måste lära sig att lita på sina egna omdömen och inte fråga hela befolkningen hur vi ska handla.

/ Susanne Lantto

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies