Gå direkt till textinnehållet

Mats Lewan: Italien fattade direkt

Inte heller de italienska myndigheterna visste under annandagen hur många som eventuellt omkommit. Men de agerade omedelbart.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Dan Josefssons granskning av hur medierna framställt regeringens och reseföretagens agerande efter flodvågskatastrofen (Journalisten 2/05) kan tyckas ha en poäng ur svenskt perspektiv.

Att konstatera att reseföretagen utmålats som hjältar och regeringen som bov skyddar dock bara regeringen från korrekt granskning. För att bedöma kritiken mot regeringens långsamma agerande är det viktigare att lyfta blicken till europeisk horisont.

Redan natten till annandagen får Agostino Miozzo, ansvarig för internationella kontakter på italienska civilförsvaret, besked om jordbävningen. Tio minuter senare ringer hans chef Guido Bertolaso och förhör sig om vad den kan ha för effekter, som exempelvis en flodvåg, hur många italienare som finns i området med mera. En halvtimme senare är de på kontoret och sammankallar ett möte till klockan 08.30. Närvarande är bland annat italienska försvaret och de har kontakt med regeringen, FN samt ett centrum i Bryssel som samordnar europeiskt civilförsvar dygnet runt. De förstår under mötet att de måste resa omedelbart.

bryt

Klockan 13.05 rapporterar den italienska nyhetsbyrån Ansa om jordbävningen och att den troligen skördat 5 000 liv. Guido Bertolaso säger till Ansa att man talat med researrangörerna och att det hittills verkar som att ingen av de omkring femtusen semestrande italienarna i området omkommit. På eftermiddagen lyfter en Boeing 767 med personal från civilförsvaret. Den landar i Maldivernas huvudstad Male redan senare på annandagen. Samtidigt lyfter ett likadant flygplan mot Colombo på Sri Lanka.

bryt

På annandagens kväll går Laila Freivalds på teater. Dagen därpå landar drygt 1 000 italienska turister i Rom och Milano.

Italienska medier hade alltså inte i större utsträckning än svenska förstått vidden av katastrofen på annandagen. Inte heller de italienska myndigheterna visste under annandagen hur många som eventuellt omkommit. Men de förstod att läget rimligen kunde vara mycket allvarligt och agerade omedelbart.

Att Göran Persson en månad efter flodvågskatastrofen lyckas med konststycket att bevara sin trovärdighet genom att säga att han och regeringen i likhet med många andra på annandagen ännu inte förstått hur allvarlig katastrofen var är i det perspektivet ofattbart.

bryt

Det är då intressant att det ska till den typ av journalistik som Henrik Brors bedriver, och som ifrågasätts av Dan Josefsson, för att den innehåller åsikter, för att åstadkomma en granskning av regeringens agerande.

Att svenska researrangörer skönmålats något i svenska medier, som Dan Josefsson konstaterar, är samtidigt fullt förståeligt. I ett beslutsvakuum från regeringen fick de ta på sig en roll som inte är deras, och de skötte den bra. Italienska researrangörer syntes å andra sidan knappt i italienska mediers rapportering eftersom deras roll var helt sekundär.

reporter, Ny Teknik

Fler avsnitt
Fler videos