Lisa Kjellberg-Ek: Kan vi inte stämma dem?

4 februari, 2003

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Det är onsdagen den 22 januari 2003. Jag går genom ett bostadsområde i centrala Göteborg. Kiosker och butiker ligger tätt och lika tätt är det mellan GTs och Expressens löpsedlar.

Det är onsdagen den 22 januari 2003. Jag går genom ett bostadsområde i centrala Göteborg. Kiosker och butiker ligger tätt och lika tätt är det mellan GTs och Expressens löpsedlar.

På löpsedlarna tvingas jag möta en ung kvinnas blick, en ung kvinna som har dödats av sin pojkvän ett par dagar tidigare. Löpsedeln skriker också ut kvinnans förnamn, orden STRÖPS och GOGO-DANSÖS. Förbigående kan lätt få för sig att det kan ha rört sig om moraliskt tveksamma aktiviteter.

Varken på löpsedeln eller i artikeln står ett ord om att den unga kvinnan också har lett en gymnastikkurs för lågstadiebarn. Så klart inte. Sånt säljer inte.

Jag råkar veta det eftersom min åttaåriga dotter var ett av dessa jympabarn. Jag vet också att inte bara min dotter utan också de andra barnen tyckte oerhört mycket om denna entusiastiska, positiva och duktiga unga kvinna.

Jag har också träffat hennes föräldrar och vet att de bor i just dessa kvarter. Det finns en servicebutik på hörnet. Undrar vad det sitter för löpsedlar där.

Jag vet också att den unga kvinnan hade gått i skolan här. På dessa gator går gamla klasskamrater, lärare och vänner. Ingen av dem kan undgå att se och plågas av GTs och Expressens löpsedlar.

Den hänsyn till brottsoffer och deras anhöriga som de pressetiska reglerna talar om har GT/Expressen offrat på upplagekrigets altare för länge sedan. När namn- och bildpubliceringen nu når ut på löpsedlarna tar sig cynismen än tarvligare uttryck.

Expressens Otto Sjöberg har haft många anledningar att försöka bortförklara övertramp på sistone. Kommer han nu att hävda att ett uppenbart allmänintresse krävde att en ung kvinnas tragiska död hängs ut på detta snaskiga vis?

Men det går inte bara att skylla på en tidningsledning som har fått tunnelseende i kampen om överlevnad. Det handlar också om skrivande reportrar och redigerare som förlorat sin heder, eller säljer de den till högstbjudande?

Man kan vägra att utföra förnedrande uppdrag.

Man kan låta bli att utnyttja människor i chock för att få fram privata bilder.

Man kan välja att värna om ett mordoffers heder och värna om respekten för dem som sörjer.

Ytterst handlar detta om personlig moral.

Senare på eftermiddagen hämtar jag dottern på fritids. Går en snitslad bana för att hon ska slippa se, slippa få reda på det ofattbara ute på gatan.

Senare, när jag har berättat det mesta, och hon har slutat gråta, frågar hon: kan vi inte stämma tidningarna?

SVAR: Mordet på 19-åriga Klara Reinholdsson var och är självfallet en viktig händelse som GT och andra medier har behandlat därefter. GT var noga med att inte skriva om vem offret var förrän några dagar efter tragedin, och det skedde i samförstånd med hennes anhöriga.

Över huvud taget har GT varit angelägna om att ha en dialog med föräldrarna – av rent mänsklig hänsyn och för att kunna ha en så korrekt journalistik som möjligt.

Den löpsedelsformulering som insändarskribenten tar upp är ett beklagligt misstag i vårt arbete som vi redan när det skedde diskuterade internt. Uppgiften om ”gogo-dansös” är visserligen korrekt, men att använda det ordet på löpsedeln kan ge läsaren en felaktig bild av vem Klara Reinholdsson var och vad hon sysslade med.

chefredaktör GT

Kommentarer

Det finns 3 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Inger Jalakas mån, 2011-12-19 22:18

Instämmer till fullo!

Av Inger Jalakas

Instämmer till fullo med Lisa Kjellberg-Ek. Att hänga ut Klara Reinholdsson på löpsedlarna med kommentaren att hon jobbade som gogo-dansös, kan bara ha haft ett syfte: att misskreditera henne. Naturligtivs skulle detta leda in läsarnas tankar på något snaskigt. Gogo-dansös kan ju betyda ungefär vad som helst, strippa på porrklubb till exempel. Men Klara var inte strippa, hon var dansare. Eller ville bli, hon gick sista terminen på danslinjen på Angeredsgymnasiet.

Lars Näslund skriver i sin kommentar att publiceringen skedde i samförstånd med Klaras anhöriga. Fan tro´t. Nog för att reportrar brukar vara bra på att övertala medieovana människor som befinner sig i chock, men att Klaras föräldrar skulle gått med på att kvällstidningarna behandlar deras dotter på detta sätt är väl ändå väl magstarkt. Näslund förklarar vidare att löpsedeln var “ett beklagligt misstag” och att den diskuterats internt. Men det var ju utmärkt att han inser att tidningen begått ett övertramp. Man skulle bara önska att redaktionen diskuterat före publicering istället för efter. Så hade alla som kände Klara sluppit få sten på börda. Och alla som inte kände henne hade sluppit få en felaktig bild av hennes person.

För övrigt undrar jag hur GT vet varför pojkvännen ströp Klara. Det vet väl ingen, utom möjligen han själv.

Inger Jalakas

Inlagt av Björn Larsson mån, 2011-12-19 22:18

Självklart…

Av Björn Larsson

Självklart gav ordet en gogodansös en felaktig bild av vem hon var. När man kan erkänna en diskussion om lämpligheten av ett sådant ord på löpsedeln så säger det allt, tycker jag.

Björn Larsson

Inlagt av Frida Eriksson mån, 2011-12-19 22:18

Vän

Av Frida Eriksson

Jag var vän med den dömde och vill gärna veta mer!

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies