Lindberger & Moen Lindberger: : Downs syndrom ingen missbildning

14 februari, 2006

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

För oss som är föräldrar till en son med just den diagnosen var det svårt att inte tappa tidningen – missbildade barn och Downs syndrom, hur kan Metro göra den kopplingen?

Den 23 januari 2006 hade tidningen Metro ”nyheten” att ”Allt fler missbildade barn föds i Sve­rige” stort uppslagen på tidningens förstasida. Efter rubrik och ingress hann man som läsare komma till mening nummer två innan Downs syndrom nämndes första gången.

För oss som är föräldrar till en son med just den diagnosen var det svårt att inte tappa tidningen – missbildade barn och Downs syndrom, hur kan Metro göra den kopplingen?

Den 24 januari låg en notis i vänsterspalten på tidningens förstasida. Där gick Metro ännu mer rakt på sak: ”Så stor är risken att få missbildade barn”.

Vi tror att upprinnelsen till artiklarna är den rapport om missbildningsregistrering som Socialstyrelsen publicerade i december. Metros artiklar är tecken på okunnighet hos berörda reportrar och slarvig hantering av fakta. Vi anser att Metro passerat alla lågvattenmärken. För oss betyder rapporteringen ett nytt tufft arbete med att än en gång förklara den verklighet som journalister gång på gång undviker. Den verklighet som är lite mer komplex än att barn med Downs syndrom är missbildade.

bryt

Downs syndrom beror på ett överskott av kromosom nummer 21. Individer med Downs syndrom har alltså 47 stycken kromosomer i stället för 46. Kromosom nummer 21 är en kromosom med få anlag, vilket betyder att överskottet inte har så stor betydelse när det gäller själva livsdugligheten.

I Sverige föds årligen mellan 100 och 130 barn med Downs syndrom. Barnen föds in i ett samhälle med stor kompetens vad gäller denna diagnos. De får växa upp som fullvärdiga familjemedlemmar, går på dagis, börjar skolan och lever sina liv som samhällsmedborgare.

För mindre än 40 år sedan placerades barn med Downs syndrom på institution. Så ser det inte ut i dag. Individer med Downs syndrom har självklar rätt att existera och att leva i vårt samhälle. De har rätt att sitta en morgon på tunnelbana och tåg och läsa en tidning utan att behöva mötas av artiklar som förflyttar dem år tillbaka i tiden. Till en tid då vi visste mindre och därför fattade mindre genomtänkta beslut och höll oss till mindre snygga sanningar.

bryt

Vi tror inte någon journalist skulle gå med på att kallas för fördomsfull eller inkompetent. Som journalist vill man vara så objektiv som möjligt och påläst. I Metros artiklar kan man, utan reflekterande följdfrågor, läsa att allt fler foster med Downs syndrom aborteras och att det därför inte föds fler barn med diagnosen än för några år sedan, samtidigt som antalet foster med Downs syndrom ökar. Varför anses det korrekt att rapportera på detta sätt, i stället för att undra över varför det är så här?

I Sverige ses det i vissa kretsar som helt normalt att kontrollera sitt foster och lika normalt att abortera om det visar sig att fostret har Downs syndrom. Det beror inte på att fostret är livsodugligt. Snarare beror det på ett antal forskare och läkare som driver fostermedicinens utveckling åt det hållet. De får god hjälp av massmedier, som med hull och hår svalt denna medicinska utveckling.

bryt

Vi blev inte förvånade när vi såg rubrikerna och artiklarna i tidningen Metro. Vi blev ledsna men framförallt fullkomligt rasande. Denna gång har det gått alldeles för långt.

Vår son är inte missbildad. Han har Downs syndrom och det är någonting helt annat. Inga människor är missbildade. Det föds då och då personer med något vi valt att kalla missbildning och nu har tydligen förekomsten av detta ökat något. Men det är inte samma sak som att det föds barn som är missbildade. De är individer, med en oantastlig rätt att existera på exakt samma villkor som alla andra.

journalist och styrelseledamot i Svenska Downföreningen

journalist och medlem i Svenska Downföreningen

Kommentarer

Det finns 3 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Anita Lindqvist mån, 2011-12-19 22:18

Få slut på kränkningarna!

Jag vill tacka för en mycket bra atikel. Som förälder till ett barn med Downs syndrom blir jag ofta kränkt på detta sätt som nu även Metro utsatt mig för.

När min son blir en vuxen man så kommer han själv att drabbas av dessa kränkningar. Detta är min största sorg i att vara förälder till ett barn med funktionshindret Downs syndrom. Det var även min enda rädsla och smärta efter att min son föddes år 1996 – att inte bli fullt accepterad i samhället och att bli utsatt för kränkningar för sitt funktionshinder. Min son är nio år i dag, han går i vanlig skola men med extra stöd. Han är intresserad av skolarbete, han sportar mycket, han har lärt sig simma och kan nu även åka slalom. Han är älskad i familjen och av hans två andra syskon. När syskonen blir vuxna så kommer även de att känna sig ledsna och kränkta när Downs syndrom omnämns på detta sätt som i Metro. När blir det slut på det här? Det är ju helt fruktansvärt att behandla människor på detta sättet! Är journalisterna medvetna om att de flesta personer med Downs syndrom faktiskt lär sig läsa och skriva idag? Att personerna själva med diagnosen snart sitter med en Metro i handen på tunnelbanan och läser om missbildningar och andra felaktigheter rörande deras funktionshinder? Nej, jag tror inte journalisterna som skriver detta förstår vidden av deras usla journalistik.

/ Anita Lindqvist

Mor till tre barn varav ett med Downs syndrom

Inlagt av Tina Ternstedt mån, 2011-12-19 22:18

Kränkande och okunnigt!

Jag kan bara hålla med om att detta var ett journalistiskt lågvattenmärke. Jag har själv en dotter med Downs syndrom. Det som gör livet svårt för människor med Downs syndrom och deras familjer är inte barnens funktionshinder, utan det funktionshindrade samhälle vi lever i. Journalisterna ska (i alla fall i min naiva värld) gräva efter sanningen, ha ett kritiskt förhållningssätt och framförallt ha fakta klart för sig. De ska inte skriva oriktiga och kränkande saker. Min dotter är en människa med samma rättigheter som var och en av oss andra och hon förtjänar en bättre behandling än så här.

/ Tina Ternstedt

Inlagt av Lotta Bering mån, 2011-12-19 22:18

Down Syndrom

Håller helt med att DS inte är någon missbildning! De är fullvärdiga människor med lika stor rätt att leva som vem som helst! Mvh Lotta

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies