Lars Ohly & Rossana Dinamarca: Cheferna ett hot mot SR och SVT

17 oktober, 2006

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Det är svårt att frigöra sig från misstanken att ledningarna för Sveriges Television och Sveriges Radio spelar moderaternas föreställning om behovet av en kraftigt avsmalnad public service i händerna – så att man så småningom ska kunna privatisera hela rasket.

Det är svårt att frigöra sig från misstanken att ledningarna för Sveriges Television och Sveriges Radio spelar moderaternas föreställning om behovet av en kraftigt avsmalnad public service i händerna – så att man så småningom ska kunna privatisera hela rasket.

Upprörda namninsamlingar och lyssnar- och tittarbrev mot SVTs och SRs aviserade nedläggningar av en rad, främst samhällsbevakande, ”vuxenprogram” har duggat tätt.

Självklart är inte SR och SVT till för personalen utan för lyssnarna och tittarna. Men om nu gränsen hotar att överskridas, den gräns där allmänhetens nytta av programmen kan ifrågasättas? Då är det hedervärt att de anställda offentligt debatterar situationen i medierna. Inte minst som diskussionen inom företaget tydligen inte förts med personalen, det vill säga med dem som har den dagliga kontakten med verksamheten och säkert också till stor del med lyssnare och tittare.

När vi deltog i arbetet med det nya sändningstillståndet fanns två tydliga grupperingar: de som ville ha en bred radio och TV i allmänhetens tjänst, med ett utbud som gör att det går att klara sig utan kommersiella kanaler och dyra extraabonnemang. En sådan public service är också en förutsättning för att folk ska vara beredda att betala licensavgiften.

Den andra grupperingen, moderaterna och folkpartiet, ville banta public service till att enbart omfatta nyheter och program som ”inte har någon naturlig avsättning på marknaden”.

Båda grupperingarna var överens om att programföretagen ska fortsätta att vidga och fördjupa sitt kulturansvar. Nyhetsförmedling och samhällsbevakning ska utgå från olika perspektiv, så att händelser speglas utifrån varierande geografiska, sociala och andra utgångspunkter. Public service ska beakta funktionshindrades behov, språkliga och etniska minoriteters intressen och spegla de olika kulturer som finns i Sverige. Det utländska programutbudet ska spegla olika kulturkretsar. Jämställdhet mellan kvinnor och män ska ses som en självklar del av den demokratiska grundtanken om alla människors lika rättigheter. För SVTs del ska man inte öka volymen av inköpta program, men man ska ägna program för barn och ungdomar mer uppmärksamhet och till dem ”förmedla kulturella och konstnärliga upplevelser samt nyheter och information”. För SR däremot öppnar sändningstillståndet mellan 2007 och 2012 för visst ökat intag av program utifrån.

Nu säger SVTs programdirektör Leif Jakobsson i en TV-intervju att SVT läst sändningstillståndet, dragit slutsatser och därför beslutat om de kraftiga nedskärningarna av samhällsbevakande program och internationell nyhetsbevakning för att i stället satsa på program som, enligt SVTs konsulter, mer tilltalar en yngre tittarkrets. SRs programdirektör Eva Blomquist menar att om man lägger ner ett i och för sig mycket uppskattat program, så är det ett sätt att få fart på de privata produktionsbolagens intresse för att göra liknande program!

För oss är det deprimerande att se hur den text som vi varit med om att arbeta fram kan tolkas på detta sätt. Vi har länge fruktat att om moderaterna och folkpartiet får gehör för sin syn på public service läggs denna radio och TV i allmänhetens tjänst ned inom kort, eftersom knappast några hushåll accepterar att betala licensavgift för ett så smalt utbud. Precis som kommersiella programföretag helt logiskt är beroende av sina annonsörer för sin överlevnad blir en sådan ”public service” helt beroende av den politiska makten, eftersom anslag direkt från staten blir den enda möjligheten. En sådan utveckling har vi från vänsterpartiets sida alltid motsatt oss.

Om vi låter public service-tanken dö, hur blir det då med servicen till mindre lönsamma områden och grupper. Allt det som public service-kanalerna faktiskt har skyldighet att i dag tillgodose: textning för hörselskadade, reportage om hemtjänsten i Gnesta, om invandrare i Landskrona eller om jämställdheten i Pistvakt-land?

partiledare (v) tidigare ledamot (v) av Kommittén om

radio och TV i allmänhetens tjänst

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Hans P. Fryklund mån, 2011-12-19 22:18

Public service:är det ett amerikanskt bolag ?

Jag har emellanåt funderat på innebörden i begreppet. Är det en del av ett informationsutbud som licensbetalare förväntar sig eller är det definitionen på den typ av program som alltså öppet ger sig ut för att vara samhällsavspeglande ifrån en demokratisk och moralisk hållning?

Varför har man valt bokstaven “c” i stället för svenska bokstaven “k” ?

Har man ett speciellt konto eller bokföringspost där man för samman allting under denna rubrik och väljer ett amerikanskt namn på posten för att det ska bli enklare för utländska intressenter och ekonomer att handskas med det hela?

/ Hans P. Fryklund

Inlagt av Arvid Fallström mån, 2011-12-19 22:18

Fel problem att adressera

SVTs och SRs stora problem är att deras program inte ses som objektiva av liberalerna och då kan man ju lika gärna lägga ned SVT och SR eftersom de inte lever upp till kriterierna för Public Service-uppdraget.

Om liberalernas kritik är korrekt eller ej vet jag inte. Men det är väl ändå det problemet som måste adresseras, på något sätt. Det är ju där liberalerna hämtar veden till brasan. Men hur vet jag inte, så det är egentligen inte så mycket jag vet, men tillräckligt vet jag för att veta att de närmaste fyra eller kanske till och med åtta åren blir avgörande för public services framtid i Sverige. Dock är det rätt klart att SVT och SR nog gör klokt i att uppvakta de borgerliga partiernas konservativa falanger och det måste ju kännas rätt surt.

Hmm, detta kanske var ett sidospår…

/ Arvid Fallström

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies