Gå direkt till textinnehållet

Hej män, jag har skrivit en bok som ni borde läsa

Jenny Nordlander, fd chefredaktör för Nöjesguiden, har skrivit boken Mellan raderna om hur det är att vara kvinna och jobba i mediebranschen. Intresset för boken har varit stort, men några har varit tysta – männen. Nu har hon skrivit ett brev riktat till just dem.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Hej män, 
Jag har skrivit en bok som ni borde läsa.

Trots ett enormt intresse för boken från press och privatpersoner, har den samtidigt möts av en kompakt tystnad – från er. Förutom min pappa, min kille och några kompisar är det nästan ingen man som har hört av sig. De som intervjuat mig, de som recenserat eller på andra sätt rapporterat om boken är nästan uteslutande kvinnor. Också de som hört av sig om föreläsningar.

Boken heter Mellan raderna och handlar om det subtila förtrycket av kvinnor inom mediebranschen. Och jag undrar: är det fortfarande så att ni män inte intresserar er för kvinnors liv? Klassas det här som en bok för enbart kvinnor? Då måste ni förstå: Det här är vår vardag. Och ni är i allra högsta grad aktörer i den. Den handlar faktiskt i minst lika hög grad om er, utan er – ingen bok.

Annons Annons

Mellan raderna är en bok som i första hand baseras på intervjuer med idag aktiva kvinnliga journalister. Tillsammans med min egen berättelse målar texterna som bygger på våra erfarenheter en bild av hur det är att jobba som kvinna och journalist idag. En handfull skribenter bidrar också med egenskrivna analyser av hur det ser ut. Utöver det består en stor del av boken av en historisk tillbakablick på hur det har varit att vara kvinna i vår bransch från 1690 till idag, tänkt att sätta vår nuvarande situation i perspektiv.
Att se det ur ett långt perspektiv är för mig både upplyftande och deprimerande. Samtidigt som det blir uppenbart att vi har kommit väldigt långt på fyra sekel blir det tydligt att vi har mycket kvar och att det går otroligt långsamt.

I skrivande stund har det gått en månad sedan boken släpptes. Boken har fått större genomslag i medier än jag hade drömt om. Jag har intervjuats i Sveriges största tidningar, i Sveriges Radio P3, P4, och P5. Boken har recenserats i Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Göteborgs-Posten, Expressen, Aftonbladet, Sydsvenskan, Corren, Avesta Tidning, Östersundsposten, Upsala Nya Tidning, Gotlands Tidningar och Helsingborgs Dagblad. Den har skrivits om i krönikor av legendariska skribenter.
Utöver det här har jag kontaktats av hundratals personer som läst boken, som känner igen sig och känner sig upplyfta av den. Det var precis vad jag hoppades att boken skulle leda till: att kvinnor skulle stärkas och därför har större möjligheter att inte brytas ned. Jag är enormt tacksam att det här har hänt.
Men jag kan inte låta bli att också bli besviken. Jag vill att ni också läser. Jag är övertygad om att det skulle göra skillnad för många människor – för er med.

Det här handlar inte om att peka ut enskilda personer som skyldiga. Alla är en del av det här. Det kan handla om vem du lyssnar på, hur du tolkar samma egenskap olika beroende på om det är en kvinna eller man. Vem som får skriva vilken typ av texter, vem som får beröm för vad, vilken typ av berättelser du värdesätter, vad du förväntar dig av en kvinnlig medarbetare i jämförelse med en manlig. Hur du hejar på morgonen.
Det är enkelt att veta om man begår, säg, ett fysiskt sexuellt övergrepp. Men att veta att man inte håller på med subtila härskartekniker kan vara lika svårt som att upptäcka att man utsätts för dem.

För kvinnor som läser boken handlar det i första hand om att få syn på strukturen för att ha större chans att värja sig emot den. Men i andra hand handlar det för oss om samma sak som det gör för er – att se sina egna beteenden, och därmed kunna förändra dem.

Jag tror att ni vill hjälpa oss. Och jag tror att ni vill hjälpa er själva. Om inte annat så tror jag att ni vill hjälpa journalistiken – för de här problemen gör att vi producerar sämre redaktionellt innehåll. Bra idéer och fantastisk kompetens gås förlorad, som inte skulle trycka bort er eller få er att se sämre ut, tvärtom.
Det är någonting alla skulle tjäna på.

Jenny

Jenny Nordlander var tidigare chef­redaktör på Nöjesguiden, nu redaktör på SVTs Kulturnyheterna och författare till boken Mellan raderna.

 

Fler avsnitt
Fler videos