Gå direkt till textinnehållet

Världens första Iphonemagasin lanseras

Tidskriftsbranschen har legat efter när det gäller digitala satsningar. Nu satsar Bonnier Tidskrifter och Icon på mikroläsning i telefonen och lanserar världens första magasin till Iphone. Icon blir en ”digital pocketversion” av papperstidningen.

Icons mobilapplikation kommer att lanseras under juni månad, och gör det möjligt att läsa enskilda artiklar gratis på Iphone. Applikationen har utvecklats tillsammans med Mag+ som är det system Bonnier använder för bland annat DN. Artiklarna ska också finnas tillgängliga på engelska.

– Folk läser väldigt mycket i telefonen. Allt från mikroläsning till böcker konsumeras i telefoner. Det här blir ett komplement till papperet, säger Icons chefredaktör Peter Smirnakos.

Är det här verkligen ”världens första magasin för Iphone”?
– Jo, det är det första magasinet som är anpassat för Ihpone. Det finns andra magasin som går att ladda ner till Iphone, men de är i princip är pdf:er av papperstidningarna. Vi satsar på mikroläsning, med enstaka artiklar och har anpassat layouten.

Annons Annons

Men tror du verkligen att folk vill läsa magasin i sina telefoner?
– Telefonernas skärmar är så bra i dag att det är ganska behagligt att läsa på dem, och upplösningen är ju så hög numera att bilderna blir väldigt bra. Men vi tänker inte lägga ut hela magasinet gratis, utan som sagt var enstaka artiklar man kan läsa medan man reser eller väntar.

Icon lanserades i september, och det gick under vintern rykten om att tidskriften inte blivit den succé som man hade hoppats på från Bonnier Tidskrifter.

– Vi går sakta framåt och vi är nöjda med hur vi har positionerat oss på marknaden. Vi får bra respons från läsarna. Det är svårt att sälja lösnummer i kiosk numera på grund av konkurrensen, det har ju hela branschen märkt av. Men vi har en stadig ökning av antalet prenumeranter, säger Peter Smirnakos.

Hur många läsare har ni?
– Vi går inte ut med några siffror om upplaga. Men vi har nu mellan 8 000 och 9 000 prenumeranter.

Fler avsnitt
Fler videos