Gå direkt till textinnehållet

Stort sparpaket på EK-koncernen

Eskilstuna-Kuriren-koncernen sänker vinstkraven och genomför besparingar. Centraliserad nattredigering är ett av förslagen som kan komma att genomföras 2013.

Eskilstuna-Kuriren AB, som även äger Södermanlands Nyheter, Katrineholms-Kuriren och Tidningen Folket, planerar för ett större sparpaket. Budgetarbetet för 2013 är inte klart och det är därför inte bestämt hur omfattande sparpaketet blir.
– Det troliga är att det föreslås en minskning av avkastningskravet. Det har legat på tio procent men det kommer att hamna betydligt lägre. Det är sannolikt att det blir en bemanningsminskning, säger Sören Axelsson, koncernchef.

Sedan ett år tillbaka råder anställningsstopp i koncernen och sedan i somras även övertids- och vikariestopp.
Just nu pågår ett samordningsprojekt med uppdrag att se över organisationerna på tidningarna. Ett förslag är att all kvällsredigering i koncernen placeras på Eskilstuna-Kuriren. Förslaget skulle innebära en personalminskning med cirka åtta redigeringstjänster, varav 3,5 på Katrineholms-Kuriren och fyra på Södermanlands Nyheter.
– Nu går man igenom avdelning för avdelning och letar efter besparingsmöjligheter. Hur mycket pengar man vill spara är inte klart, säger Annika Clemens, ordförande i SNs journalistklubb.

Koncernen vill också sälja SNs fastigheter och hyra in sig i mindre och effektivare lokaler. Tryckeriet på Arnö i Nyköping ska läggas ned.
– Tryckeriet i Nyköping är mest åldersstiget. Det är inte frågan om vi ska göra oss av med tryckeriet, utan när, säger koncernchefen Sören Axelsson.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos