Gå direkt till textinnehållet

Söker recensenter som kan jobba utan lön

De kallar sig ”Sveriges största publicist av redaktionella recensioner” men vill inte betala sina recensenter några pengar. Som lön för mödan för att de recenserar böcker i LitteraturMagazinet får de behålla boken de skrivit om.

I ett inlägg på sin hemsida söker LitteraturMagazinet nya recensenter. Enligt sina egna uppgifter har de mellan 60 000 och 120 000 unika läsare varje månad och i inlägget står att man söker folk med ”stor läsvana, skrivvana, skriver felfri och god svenska och som har förståelse för att redaktionen bearbetar din text”.

Men betala något för recensionerna vill de inte.

”Får man betalt? LitteraturMagazinet är en självständig redaktionell tidskrift som står helt oberoende externa finansiärer. Vi får inga kulturbidrag. Vi har tyvärr inte möjlighet att ekonomiskt ersätta våra recensenter. Naturligtvis får du behålla böckerna du recenserar”, skriver LitteraturMagazinet.

Annons Annons

Journalisten når VD och ansvarig utgivare Linus Glansholm via hans mobiltelefon.

Är inte det här att utnyttja folk?
– Nej det tycker jag generellt inte, det beror på vilket uppdrag det är. För reportage och krönikor betalar vi normalt arvode men för recensioner har vi inte gjort det. Flera av våra recensenter har nått en stor läsekrets precis som de velat, säger Linus Glansholm.  

Sen ber VDn oss återkomma igen för att han ska ta emot ett paket. När vi ringer upp nästa gång har han funderat mer på svaret säger han.

– Jag har funderat lite på ditt ordval ”utnyttjar” och hur menar du egentligen? En tidskrift som har exempelvis bloggar, är det samma utnyttjande eller är det att ge bloggarna en plattform för att nå ut? Det här är ett givande och tagande och våra recensenter använder LitteraturMagazinet som en plattform. Vi ställer redaktionella krav på dem och det är ju vanligt i dag med material som inte är producerat internt på redaktionen.

Hur ska ni få kvalitativa recensioner med trovärdigt innehåll om ni inte betalar?
– Eftersom vi får det. Vi granskar och publicerar bara recensioner som håller ett visst kvalitativt mått. Om det vore så att vi hade en bunt pengar och kunde välja hur vi skulle fördela dem, i så fall är naturligtvis arvoden till våra medarbetare en av våra högsta prioriteringar. Men de pengarna finns inte. Då är frågan ska vi lägga ned eller fortsätta?

Har du ingen lön för ditt arbete?
– Nej, jag är ägare av företaget och har inte kunnat ta ut lön på flera år, jag har behövt stoppa in pengar i företaget. Däremot har personalen på kontoret naturligtvis lön för det går inte att få folk att åka till en arbetsplats utan att få lön.

Samtidigt har Mälardalens frilansklubb gått ut med en varning för arvodesdumpare, angående LitteraturMagazinet, till sina medlemmar.

”Mälardalens frilansklubbs styrelse anser att LitteraturMagazinet som enligt egen utsago är Sveriges största litterära magasin borde förstå följande. 1/ Recensioner bör, för att inte förlora trovärdighet och kvalitet, skrivas av professionella recensenter/journalister. 2/ Professionella frilansande journalister/ recensenter ska betalas med arvoden som gör att de kan ta ut en lön motsvarande anställda journalisters. Mälardalens frilansklubb utfärdar därför en stor varning för LitteraturMagazinet”, skriver man i ett mejl till medlemmarna. 

Fler avsnitt
Fler videos