Gå direkt till textinnehållet

Finlandssvenska medier tvingas spara

Ungefär en fjärdedel av de anställda på KSF Media, som bland annat ger ut de svenskspråkiga tidningarna Västra Nyland, Östnyland och Hufvudstadsbladet, kan förvinna. Det blev klart då förhandlingarna avslutades i onsdags. KSF Media har i dag 200 anställda

Till hösten ska Västra Nylands och Östnylands utgivningstakt minska till två dagar i veckan. Jens Berg, VD på KSF Media, säger till Yle.fi att tidningarna nu måste fokusera mer på lokaljournalistik och svenska frågor ”för att kunna upprätthålla journalistisk standard med en betydligt mindre personalstyrka”.

KSF Media äger även Hufvudstadsbladet som även i fortsättningen kommer ut sju dagar i veckan.

”För mig är det jätteviktigt att det finns en svensk röst i Finland som kommer ut på alla plattformar sju dagar i veckan. Det här är en stor svensk fråga i Finland eftersom det inte finns någon annan tidning som gör det här på svenska, säger Jens Berg.

Hur många som kan förlora jobben blir klart först efter midsommar. Troligen kan besparingarna beröra 23 journalister.

”För de som kommer att få uppsägningsbeskedet är det, i de flesta fallen, en personlig tragedi”, säger Wilhelm Kvist, ordförande för journalistklubben vid Hufvudstadsbladet, till Yle.fi.

Han påpekar att nedskärningarna kommer att få konsekvenser för tidningarna och för innehållet.

”De som blir kvar kommer att få kämpa ännu hårdare för att erbjuda ett så bra innehåll som möjligt.”

I februari rapporterade Yle om att KSF Media år 2015 gjorde sitt sämsta resultat någonsin med en förlust på 7 miljoner euro.

Fler avsnitt
Fler videos