Gå direkt till textinnehållet

Expressen fälls i hovrätten

Hovrätten över Skåne och Blekinge fäller de tre Expressenmedarbetarna Thomas Mattsson, Andreas Johansson och Diamant Salihu för vapenköpet i Malmö 2010.

Hovrätten fastställer därmed tingsrättens dom.

Det var i oktober 2010 som Expressen i samband med en granskning av vapenhandeln i Malmö köpte en halvautomatisk pistol för att visa hur lätt det var att få tag i vapen i staden. Vapnet överlämnades kort efter inköpet till polisen.

Malmö tingsrätt dömde i maj 2012 Expressens chefredaktör Thomas Mattsson för anstiftan till vapenbrott, dåvarande nyhetschefen Andreas Johansson för medhjälp till vapenbrott, och reportern Diamant Salihu för vapenbrott. Samtliga dömdes till villkorlig dom och dagsböter.

Annons Annons

Tingsrätten ansåg inte att det var befogat att illegalt inneha ett vapen i syfte att skriva ett reportage, då det handlade om ett brott med fängelse som normal påföljd. Tingsrätten ansåg inte heller att omständigheten att journalister som tidigare hanterat vapen undgått åtal gav skäl att frikänna Expressen.

Expressen överklagade domen.

– Jag är besviken, kommenterar Expressens biträdande chefredaktör Per-Anders Broberg i Expressen-TV.

Hovrätten dömer Expressenmedarbetarna till samma påföljd som i tingsrätten, villkorlig dom och dagsböter.

Chefredaktör Thomas Mattsson kan inte än ge besked om tidningen kommer att söka prövningstillstånd i Högsta domstolen eller inte.

– Det vi måste bedöma är hur viktigt det är att man får klarhet i vad som gäller i högre instans. Men det är klart att det vore önskvärt att få det här prövat i så hög instans som möjligt, säger han till Expressen-TV.

Hovrätten kallar vapenköpet för ”ett relativt allvarligt brott”.

Fler avsnitt
Fler videos