Gå direkt till textinnehållet

40 redaktionella tjänster bort på Expressen

I Stockholm ska Expressen banta med 40 redaktionella tjänster. Det står klart i dag efter att förhandlingarna mellan Journalistklubben och tidningen är avslutade.

Totalt ska Expressen banta bort 62.5 tjänster. Det handlar om 40 redaktionella tjänster på redaktionen i Stockholm, utöver tjänsterna på GT och KvP som Journalisten skrev om förra veckan.

– Det är en konsekvens av det styrelsebeslut som togs den 2 september om att sänka kostnaderna med cirka 85 miljoner kronor 2015 jämfört med i år. Det sparpaket som vi presenterat för medarbetarna i dag handlar både om personal och inköp, resor med mera, säger Thomas Mattsson i ett mejl till Journalisten.

Enligt en källa till Journalisten rör det sig om tio personer färre på bildredaktionen och sju på sportredaktionen. Webbredaktionerna ska inte påverkas. Den nya organisationen ska enligt samma källa träda i kraft den 1 januari.

Så här skriver Thomas Mattsson till oss:
– Det här är en smärtsam process, förstås, eftersom vi fortfarande är en lönsam verksamhet med en allt större publik. Utmaningen är att marknaden, totalt sett, är minskande och därför måste vi som alla andra mediebolag anpassa kostnaderna.

Hur många av dem löser ni med pensionsavgångar och annat? Och hur många får gå?
– Det vill jag inte spekulera om nu, organisationsförhandlingarna är klara men vi har inte börjat bemanningsförhandlingarna med facket än. Det kommer ju också att bli många samtal med enskilda medarbetare, så jag vill inte föregå de diskussionerna i dag, fortsätter Mattsson.

Fler avsnitt
Fler videos