Gå direkt till textinnehållet

25 tjänster kvar för Aftonbladets 70 bemannare

Organisationsplanen på Aftonbladet är klar och alla fast anställda på tidningen är inplacerade på tjänsterna. Men de 70 bemanningsanställda har inte fått något besked om vad som händer med dem. Många riskerar uppsägning.

Som Journalisten berättade i november genomför Aftonbladet ett sparpaket om 40 miljoner kronor. Nu är organisationsplanen klar och de journalister som är anställda av Aftonbladet är inplacerade på tjänster. Men de Aftonbladet-journalister som är anställda via koncernens eget bemanningsföretag Schibsted Media har inte fått besked om vad som händer med dem.

Det finns 25 vakanta tjänster kvar på Aftonbladet och 79 bemanningsanställda med tillsvidareanställning på Schibsted Media, varav 70 i dag arbetar på Aftonbladet och nio på Svenska Dagbladet. Även de på SvD kan komma att beröras av sparpaketet på Aftonbladet vid eventuella uppsägningar.

– Vi har i dag fått besked om att ingen av oss ska behöva gå före sista september, berättar Anna Flytström, ordförande i journalistklubben på Schibsted Media.

Annons Annons

– De har inte börjat titta på vilka som ska få anställning på Aftonbladet, de ska göra det nästa vecka.

Har ni fått några garantier om att det i första hand är bemanningsanställda på Schibsted Media som kommer att få de 25 tjänsterna?
– Nej, tvärtom är de tydliga med att de kan ta in personer utifrån, och det har redan hänt på en tjänst, vilket skapade stor upprördhet och oro bland våra medlemmar.

Vad säger du om sättet som Aftonbladet sköter det här på?
– Först får alla Aftonbladet-anställda tjänster, sen är det vår tur. Vi kommer i andra hand som vanligt. Jag förstår att de vill ta hand om sina egna anställda i första hand. Men det här är ju ännu en bekräftelse på att vi är B-laget, säger Anna Flytström.

Hur mår medlemmarna?
– Folk mår väldigt dåligt. Många har suttit på sina tjänster på Aftonbladet i flera år och då känns det märkligt och jobbigt när någon annan får den tjänsten man haft – och man har inte en chans eftersom man är bemanningsanställd. Det är en svår situation.

Fler avsnitt
Fler videos