Gå direkt till textinnehållet

Tidningar ges ut utan utgivningsbevis

1998 gjordes en lagändring i Tryckfrihetsförordningen som innebar att utgivningsbevis gäller i tio år från utfärdandet. De tidskrifter som inte har förnyat sitt utgivningsbevis har därför sedan årsskiftet ingen ansvarig utgivare.

Eftersom lagändringen gjordes för tio år sedan har de utgivningsbevis som inte förnyats slutat gälla vid årsskiftet. De tidskrifter som saknar utgivningsbevis räknas fortfarande som periodiska skrifter, så länge de har en titel och en utgivningsplan.

– Man kan få ett brev från JK som ifrågasätter varför man ger ut en periodisk skrift utan utgivningsbevis, och då kan man kanske få betala några kronor. Men det är inte särskilt sannolikt, säger Tobias Lindberg, medieanalytiker på Sveriges Tidskrifter.

Känner du till några tidningar som saknar utgivningsbevis?

– Ja, det finns några som har hört av sig till oss och frågat vad de ska göra, vilka de är vill jag inte säga. Men det är inte någon större mängd.

Vad säger ni till dem?

– Vi råder dem helt enkelt att förnya sitt bevis hos Patent- och registeringsverket.

Om en tidning som saknar utgivningsbevis skulle publicera något som är åtalbart blir det ägaren som åtalas istället för den ansvarige utgivaren. Det scenariot har dock aldrig inträffat, enligt Tobias Lindberg. Han menar att den största risken med att inte förnya sitt utgivningsbevis är att man förlorar sin titel. Om det finns en tidskrift med en liknande titel som har ett gällande utgivningsbevis är det inte säkert att Patent- och registreringsverket tillåter din tidskrift att förnya sitt utgivningsbevis i samma namn.

Fler videos
Fler avsnitt