SVTs team på plats i Skoghall.

”Vill inte hamna i händerna på partierna”

13 augusti, 2018

VALET 2018

Nu drar valbevakningen igång på allvar. SVT Värmland försöker ta greppet över valrörelsen genom en turné genom länets 16 kommuner – och lösgöra sig från partiernas agendor.
 

Med knappt fyra veckor kvar till valet lägger flera medier i dag i en högre växel i bevakningen. Sveriges Radios P1-morgon kör partiledarutfrågningar varje morgon, imorgon kväll radar partiledarna upp sig i Expressen-TV/DI TVs valdebatt, den första stora för hösten.

I Värmland startade i dag SVT Nyheters lokala redaktion sin turné bland länets 16 kommuner med att prata barnomsorg i Skoghall, Hammarö. Det är första gången man besöker samtliga kommuner i Värmland, enligt redaktionschefen Tomas Skoglund, själv på plats i Skoghall.

– Vår utgångspunkt för valrörelsen är att vi inte vill hamna i händerna på partierna och deras agendor. Vi vill ta greppet om bevakningen och prata om det vår publik tycker är viktigt i stället för att rapportera om olika utspel och ministerbesök, säger han.

– Vi ville heller inte hamna i Karlstad. Så vi bestämde oss att åka ut till alla kommuner, med 16 ämnen som är allmängiltiga i länet.

För att ta fram sakfrågorna har SVT Nyheter Värmland dels utgått från SOM-institutets nationella mätningar, och fyllt på efter eget huvud och utifrån vilka frågor som rört sig i länet under året.

Vilka frågor är stora i Värmland?
– Mycket är förstås detsamma som i landet i övrigt: skola, barnomsorg, vård, jobb, integration, företagande. Men i ett skogslän blir också rovdjursfrågan stor, och frågan om infrastruktur och glesbygd vs stad. I Karlstad handlar det om Karlstad gentemot Stockholm, men i Torsby om Torsby gentemot Karlstad.

Hur gör ni för att få folk att komma?
– Dels har vi bjudit in folk, vi kommer att träffa politiker och ha debatter. Vi marknadsför oss också i alla våra kanaler och berättar var vi är. Vi kommer också att söka upp människor, vi kan inte bara stå och vänta.

VALET 2018

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies