Gå direkt till textinnehållet

”Vill inte hamna i händerna på partierna”

Nu drar valbevakningen igång på allvar. SVT Värmland försöker ta greppet över valrörelsen genom en turné genom länets 16 kommuner – och lösgöra sig från partiernas agendor.  

Med knappt fyra veckor kvar till valet lägger flera medier i dag i en högre växel i bevakningen. Sveriges Radios P1-morgon kör partiledarutfrågningar varje morgon, imorgon kväll radar partiledarna upp sig i Expressen-TV/DI TVs valdebatt, den första stora för hösten.

I Värmland startade i dag SVT Nyheters lokala redaktion sin turné bland länets 16 kommuner med att prata barnomsorg i Skoghall, Hammarö. Det är första gången man besöker samtliga kommuner i Värmland, enligt redaktionschefen Tomas Skoglund, själv på plats i Skoghall.

– Vår utgångspunkt för valrörelsen är att vi inte vill hamna i händerna på partierna och deras agendor. Vi vill ta greppet om bevakningen och prata om det vår publik tycker är viktigt i stället för att rapportera om olika utspel och ministerbesök, säger han.

Annons Annons

– Vi ville heller inte hamna i Karlstad. Så vi bestämde oss att åka ut till alla kommuner, med 16 ämnen som är allmängiltiga i länet.

För att ta fram sakfrågorna har SVT Nyheter Värmland dels utgått från SOM-institutets nationella mätningar, och fyllt på efter eget huvud och utifrån vilka frågor som rört sig i länet under året.

Vilka frågor är stora i Värmland?
– Mycket är förstås detsamma som i landet i övrigt: skola, barnomsorg, vård, jobb, integration, företagande. Men i ett skogslän blir också rovdjursfrågan stor, och frågan om infrastruktur och glesbygd vs stad. I Karlstad handlar det om Karlstad gentemot Stockholm, men i Torsby om Torsby gentemot Karlstad.

Hur gör ni för att få folk att komma?
– Dels har vi bjudit in folk, vi kommer att träffa politiker och ha debatter. Vi marknadsför oss också i alla våra kanaler och berättar var vi är. Vi kommer också att söka upp människor, vi kan inte bara stå och vänta.

Fler avsnitt
Fler videos