Var tredje uppsagd
på Fria Tidningar

15 oktober, 2015

Mediekooperativet Fria Tidningar utökar sparbetinget efter negativt besked om ökat presstöd för endagstidningar. Tre tidningar läggs ned och elva journalister berörs.

Journalisten berättade i september att mediekooperativet Fria Tidningar beslutat lägga ned tre av sina åtta tidningar från årsskiftet: Skånes Fria Tidning, Östhammars Nyheter och Nyhetstidningen På lätt svenska. Sju journalister berördes av sparbetinget.

Efter beskedet att presstödet till endagstidningar inte höjs i regeringens höstbudget har man beslutat att utöka sparpaketet. Nio journalister har sagts upp och två journalister får gå ned på deltid. I början av året fanns drygt 30 tjänster på redaktionerna.

– Vi har vikande upplagor. I år har Fria Tidningen gått från cirka 5 000 i upplaga till strax över 4 000. Vi har tappat nästan 20 procent av prenumeranterna. En del av dem har gått till vår nya konkurrent Syre, som startades av en av Fria Tidningars grundare Lennart Fernström, säger verksamhetsledaren Marcella Simms, som är en av de nio uppsagda.

Förra året genomgick Fria Tidningar en rekonstruktion för att undvika en konkurs.

Kommer Fria Tidningar att överleva?
– Ja, det tror jag. De måste hitta nya kanaler till läsarna än papperstidningen. Men med en mindre bemanning och färre tidningar tror jag att det ska vara möjligt.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies