Gå direkt till textinnehållet

Var tredje uppsagd på Fria Tidningar

Mediekooperativet Fria Tidningar utökar sparbetinget efter negativt besked om ökat presstöd för endagstidningar. Tre tidningar läggs ned och elva journalister berörs.

Journalisten berättade i september att mediekooperativet Fria Tidningar beslutat lägga ned tre av sina åtta tidningar från årsskiftet: Skånes Fria Tidning, Östhammars Nyheter och Nyhetstidningen På lätt svenska. Sju journalister berördes av sparbetinget.

Efter beskedet att presstödet till endagstidningar inte höjs i regeringens höstbudget har man beslutat att utöka sparpaketet. Nio journalister har sagts upp och två journalister får gå ned på deltid. I början av året fanns drygt 30 tjänster på redaktionerna.

– Vi har vikande upplagor. I år har Fria Tidningen gått från cirka 5 000 i upplaga till strax över 4 000. Vi har tappat nästan 20 procent av prenumeranterna. En del av dem har gått till vår nya konkurrent Syre, som startades av en av Fria Tidningars grundare Lennart Fernström, säger verksamhetsledaren Marcella Simms, som är en av de nio uppsagda.

Annons Annons

Förra året genomgick Fria Tidningar en rekonstruktion för att undvika en konkurs.

Kommer Fria Tidningar att överleva?
– Ja, det tror jag. De måste hitta nya kanaler till läsarna än papperstidningen. Men med en mindre bemanning och färre tidningar tror jag att det ska vara möjligt.

Fler avsnitt
Fler videos