Utredning om uppsägningar döms ut av facket

28 september, 2012

I dag presenterade regeringens utredare sina förslag på hur arbetsgivares kostnader kan minska i samband med uppsägningstvister. Förslagen får hård kritik från flera håll, bland annat Journalistförbundet. UPPDATERAD

Uppsägningstvistutredningens uppdrag var att kartlägga hur tvister om uppsägningar och avskedanden hanteras i praktiken och vilka problem tvisterna medför för parterna. Den skulle också lämna förslag på hur arbetsgivarnas kostnader i samband med uppsägningstvister kan minskas.

Utredningen föreslår att det inte ska gå att ogiltigförklara en arbetsbristsuppsägning för att arbetsgivaren har åsidosatt sin omplaceringsskyldighet. Vidare ska en anställning bestå i högst ett år om arbetsgivare och arbetstagare tvistar om en uppsägning är giltig. Utredaren vill också sänka det ekonomiska skadeståndet för brott mot LAS för arbetsgivare med färre än 50 anställda.

Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet, anser att förslaget är "mycket upprörande":

- Det är inte arbetsgivarna som behöver lättnader, det är arbetstagarna som behöver bättre skydd.

− Det är absurt att förslaget ger arbetsgivaren ännu större makt över en arbetstagares anställning. Förslaget devalverar hela arbetsrätten och slår mycket hårt mot arbetstagarens anställningsskydd, säger Jonas Nordling i en kommentar.

Jonas Stenmo, chef för arbetsrättsenheten på arbetsgivarorganisationen Almega, som Medieföretagen tillhör, välkomnar utredningsförslagen:

- Vi ser dem som ett steg i rätt riktning.

Den viktigaste förbättringen för Almega är enligt Jonas Stenmo är att det inte ska gå att ogiltigförklara en arbetsbristuppsägning på grund av att arbetsgivaren inte fullgjort sin omplaceringsskyldighet.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies