UG brast i saklighet om flyktingboende

10 januari, 2018

GRN-beslut Uppdrag granskning kritiseras men frias av Granskningsnämnden.

SVTs flaggskepp för grävande journalistik sände hösten 2016 ett granskande reportage om hur Göteborgs kommun slutit avtal med ett privat bolag som tillhandahåller boenden för ensamkommande barn och unga.

UG berättade om hur en kommunal chef strax efter att kommunen tecknat ett avtal värt 82 miljoner kronor med bolaget skrev på ett anställningskontrakt med samma bolag.

Chefen för det privata bolaget anmälde SVT till Granskningsnämnden och menade att UGs program bröt mot kraven på opartiskhet och saklighet.

Granskningsnämnden kommer i sin bedömning fram till att UG brustit i saklighet på en punkt: i UGs framställning av det ändrade avtalsförhållandet mellan kommunen och företaget framgick inte att kommunen inte längre skulle behöva betala för tomma boendeplatser.

Bristen i saklighet var dock inte så allvarlig att den medför att programmet strider mot sändningstillståndets saklighetskrav. Programmet strider inte heller mot kravet på opartiskhet, enligt nämnden.

GRN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies