Gå direkt till textinnehållet

Turkisk journalist misshandlad i Stockholm

Arton månader efter att den turkiska exiljournalisten Abdullah Bozkurt blev överfallen och misshandlad i Stockholm hände i helgen samma sak för landsmannen och ex-kollegan Ahmet Dönmez.

Ahmet Dönmez hade just hämtat sin dotter på förskolan nära hemmet i Tullinge i södra Stockholm i fredags, när en bil blockerade vägen för dem. När Dönmez klev ur sin bil blev han attackerad och brutalt misshandlad av två män, rapporterar Svenska Dagbladet.

Ahmet Dönmez arbetade i många år på den ledande turkiska dagstidningen Zaman, innan han 2015 lämnade hemlandet på grund av politiska hot, uppger han på sin hemsida.

Han är sedan 2016 verksam som exiljournalist från Stockholm, och rapporterar på bland annat Youtube och Twitter om turkisk politik och korruptionsmisstankar.

Annons Annons

Committee to Protect Journalists skriver om misshandeln och kräver att svenska myndigheter snabbt utreder händelsen och slår fast om den hade en koppling till Dönmez arbete som journalist.

Journalisten rapporterade hösten 2020 om misshandeln av en annan turkisk granskande reporter med bakgrund på Zaman: Abdullah Bozkurt.

– Det var en riktad attack mot mig, det råder det ingen tvekan om eftersom de sökte upp mig redan dagen innan. Jag kan inte se att det skulle kunna handla om något annat än mitt journalistiska arbete, det är där det har funnits en hotbild mot mig. Det finns turkiska makthavare som har uppmanat till våld mot mig på grund av mina journalistiska granskningar, berättade Bozkurt efter angreppet för Journalisten.

Dagstidningen Zaman togs i mars 2016 över av den turkiska regimen, som anklagar dess medarbetare för att vara anhängare till Gülenrörelsen, en av Erdoganregimen terrorstämplad organisation. Efter kuppförsöket i Turkiet i juli 2016 lades tidningen ned.

Fler avsnitt
Fler videos