TÅ påstod att hälare var tjuv
MEN-fällning Mediernas etiknämnd kör över Medieombudsmannen och klandrar Tidningen Ångermanland för att ha utmålat en guldhandlare som tjuv.
I november rapporterade Tidningen Ångermanland att åtal väckts mot två personer i den så kallade smyckesstöldhärvan i en namngiven ort. I en artikel med rubriken ”Duons guldkupp – stal för stora belopp från de äldre” beskrevs brottsupplägget: en kvinna inom hemtjänsten stal smycken från äldre och sålde dem till en manlig guldhandlare. Hemtjänstkvinnan var misstänkt för stöld, guldhandlaren för häleri.
Guldhandlaren anmälde TÅ till Medieombudsmannen (MO) och menade att han blev utpekad för läsarna, eftersom han var den enda guldhandlaren på orten, samt att rubriken felaktigt anklagade honom för stöld, när åtalet mot honom rörde häleri.
MO anser inte att guldhandlaren pekats ut eftersom det inte tydligt framgått av rapporteringen vilken ort han varit verksam i. Guldhandlaren överklagade MO:s beslut till Mediernas etiknämnd (MEN), som gör en annan bedömning än MO:
”Även om det inte uttryckligen anges att guldhandlaren är verksam i samma stad blir han kopplad till samma stad genom att artiklarna anger att han ingår i den duo som stulit från äldre i den namngivna staden. Det ger en bild av att han är verksam i samma stad. Eftersom det är fråga om en mindre stad, uppgiften om att det där endast finns en manlig guldhandlare inte ens ifrågasatts av tidningen och hans ålder dessutom anges, är han åtminstone i vissa lokala kretsar utpekad i medieetisk mening”, skriver MEN i sitt beslut.
MEN konstaterar att TÅ inte haft belägg för att guldhandlaren ens var misstänkt för stöld. ”Trots det har tidningen publicerat både att han var misstänkt för stöld och uttalanden som inte kan tolkas på annat sätt än att det redan skulle stå klart att han skulle vara skyldig till stöld”, skriver MEN som klandrar Tidningen Ångermanland för att ha brutit mot god publicistisk sed.
Fotnot: Guldhandlaren dömdes i november för häleri till villkorlig dom och dagsböter.