Gå direkt till textinnehållet

SVTs Uutiset fälls efter värdering av intervjusvar

En nyhetspresentatör på Uutiset hävdade att Fi-politikerns intervjusvar avslöjade ”bristfälliga kunskaper i säkerhetspolitik”. Inslaget fälls av Granskningsnämnden för radio och tv (GRN) för att det strider mot opartiskhetskravet.

Inslaget var en sammanfattning av tidigare direktsända intervjuer, med bland annat Feministiskt initiativs (Fi) toppkandidat inför EU-valet.

Inslaget påannonserades av nyhetspresentatören på finska och textades till svenska:

”I intervjuserien med EU-valets toppkandidater var KD:s [Namn] och Fi:s [NN] först ut. [KDs EU-kandidat] fick förklara hur en parafras på Donald Trumps slagord passar in på partiets EU-politik. [NN] i sin tur avslöjade sina bristfälliga kunskaper i säkerhetspolitik”.

Annons Annons

I inslaget diskuterades bland annat frågor om säkerhetspolitik där NN sade att Ryssland inte rustar upp eftersom de inte ökar sin försvarsbudget.

Vilket fick reportern att säga ”enligt experter har Ryssland under de senaste åren rustat upp trots att de bromsat in något på grund av ekonomiska svårigheter”.

Anmälaren menar att det inte är Uutisets uppgift att kommentera NNs intervjusvar. Framför allt om hen inte ges möjlighet att svara.

SVT menar i sitt yttrande att inslaget överensstämmer med kraven på opartiskhet och saklighet. Inför EU-valet var syftet med Uutisets inslag att ge publiken en bild av huvudkandidaterna och påpekar att inslaget var en kort sammanfattning av några av de ämnen som togs upp i SVTs timslånga direktsända utfrågning.

”Uutiset-redaktionens avsikt med reporterns inpass efter NNs uttalande var att ge publiken faktamässig förståelse för ett större sammanhang och längre perspektiv. Redaktionen ansåg inte att det riktades kritik mot NN på ett sätt som gjorde att det fanns behov att låta NN kommentera i sändning”, skriver SVT.

Att Rysslands militära förmåga har ökat genom upprustning de tio senaste åren anser SVT är vedertagen fakta utifrån en mängd forskningsrapporter, till exempel från FOI.

Granskningsnämnden anser att uttalandet om att NN avslöjade sina bristfälliga kunskaper i säkerhetspolitik var värderande och passerade gränsen för vad som kan accepteras inom ramen för opartiskhetskravet. Inslaget strider därför mot detta krav.

Däremot anser nämnden att Uutiset har återgett uppgifterna om Rysslands försvarsbudget på ett korrekt sätt. På det sättet strider inte inslaget mot kravet på saklighet.

Fler avsnitt
Fler videos