SVTs Samir Abu Eid bjuder in till diskussion om Twitter
SVTs Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid befinner sig för närvarande i Sverige och tar tillfället i akt att bjuda in sina Twitterföljare till kaffe och diskussion om sociala medier.
Hur kom du på den här idén?
– Jag och mina kollegor är hemma i Stockholm den här veckan för SVTs korrespondentmöte och därför tänkte jag att det kan vara ett bra tillfälle att även träffa våra tittare. Eftersom jag har börjat twittra och har ganska många följare bjöd jag in dem via Twitter. Det ska bli intressant att se hur många som dyker upp i verkligheten för att diskutera SVTs bevakning av Mellanöstern och vad de tycker att vi kan bli bättre på. Till skillnad från korrespondentmötet blir den här Twitter-sammankomsten lite mer personlig och informell. SVTs utrikeschef Ingrid Thörnqvist, korrespondenternas projektledare, fotografer jag jobbar med samt journalister från Aktuellt kommer också att vara där.
Får du och dina kollegor på SVT mycket respons från det svenska folket vad gäller ert användande av Twitter och andra sociala medier?
– Ja, det får vi. I våras när jag satt på mitt kontor i Istanbul och hade svårt att få visum någonstans frågade jag till exempel mina följare på Twitter var de tyckte att vi skulle åka och rapportera. Jag fick många bra förslag och det slutade med att vi gjorde några reportage från de kurdiska delarna av sydöstra Turkiet.
Mycket tyder ju på att attacken mot det provisoriska presscentret i syriska Homs var en riktad attack för att få stopp på den mediala rapporteringen. Finns det någon fara i att använda Twitter och andra sociala medier i det journalistiska arbetet?
– Det finns det absolut. En twittrande journalist som befinner sig illegalt och utan visum i exempelvis Aleppo i Syrien löper stor risk att avslöjas och utsätta sig själv för faror. I den delen av världen som jag bevakar måste man därför vara försiktig med användandet av sociala medier. När jag var i Syrien i februari och hade ett officiellt visum kunde jag självklart twittra om det jag var med om men när jag var där illegalt kunde jag inte göra det på grund av säkerhetsskäl. Under den perioden sände vi inte heller några reportage inifrån landet. Det gjorde vi först när vi kom ut.
Har det hänt att du har fått mothugg eller rentav hot från folk via sociala medier?
– Jag har ju fått en del kritik via Twitter. Det finns folk som säger vad de tycker. Till exempel har Pro Assad-anhängare, personer som stöder den syrianska regimen, twittrat om att SVTs rapportering är ensidig. I våras när jag rapporterade från Syrien så förekom det också en del hotfulla tweets.
Onsdag 15 augusti klockan 16 kan den som vill bege sig till caféet i TV-huset i Stockholm för att diskutera Twitter och sociala medier med Samir Abu Eid och andra anställda på SVT.
Nästkommande nummer av Journalisten på papper innehåller en längre intervju med Samir Abu Eid.