Vs siffra blev fel i grafiken som visades i SVT Forum i december.

SVT fälls för grafikmiss

28 april, 2021

GRN-beslut SVT Forum visade en grafik över politiska väljarsympatier där Vänsterpartiets siffra var felaktig. Nu fälls inslaget av Granskningsnämnden för radio och tv.

Inför en direktsändning av Moderaternas partiledares jultal den 14 december 2020 visade SVT Forum en skylt med stapeldiagram baserat på SVT/Novus väljarbarometer. I diagrammet hade Vänsterpartiet 24,2 procent, vilket var fel. Rätt var 9,7 procent.

En person anmälde felet till Granskningsnämnden för radio och tv (GRN). SVT svarar i sitt yttrande att det handlar om ett misstag och att en rättelse publicerades i tablåtexten på SVT Play. Inget som sades under sändningen var felaktigt, utan felet var begränsat till grafikskylten. I andra sändningar i Rapport, Aktuellt och Morgonstudion visades den korrekta skylten.

GRN konstaterar att siffran var felaktig och att inslaget därför strider mot kravet på saklighet i sändningstillståndet, och fäller därför inslaget.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
GRN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies