Gå direkt till textinnehållet

Sveriges gruppseger ställer till det för seminariearrangörer i Almedalen

Sveriges oväntade gruppseger i fotbolls-VM leder till att seminariearrangörer under Almedalsveckan försöker stuva om i programmet. Aftonbladet planerar att flytta sitt seminarium om fake news, som ligger precis när Sveriges match börjar.

På tisdag den 3 juli klockan 16 börjar åttondelsfinalen mellan Sverige och Schweiz, och nu börjar arrangörerna i Almedalen att se över sina programpunkter.

– Vi försöker hitta en alternativ lösning. Förmodligen flyttar vi seminariet till måndagen i stället, säger Niklas Ornerud, nyhetsredaktör på Aftonbladet, som planerat ett fake news-seminarium exakt vid avspark.

I seminariet deltar Matilda Wennerholm, programledare på Aftonbladet, Olle Zachrison, ansvarig utgivare på SR Ekot samt Martin Schori, redaktör på Aftonbladet.

Annons Annons

– Jag hade att välja mellan att lägga seminariet på måndagseftermiddagen och tisdagseftermiddagen, och jag valde tisdagen eftersom jag tänkte att Sverige som bäst skulle komma tvåa. Då skulle de ha spelat på måndagen, säger Niklas Ornerud.

Ett annat medieseminarium som ligger vid ungefär samma tid i Almedalen är: ”Otryggare kan ingen vara – är oron befogad?”, där bland andra journalisterna Hasse Aro och Camilla Kvartoft ska medverka. Seminariet som pågår från 16.15 till 17.15 på tisdagen ska handla om trygghetsfrågorna och att lag och ordning dominerar i medierna och bidrar till oro. Arrangör för seminariet är Trygg-Hansa, som dock inte tänker flytta evenemanget med anledning av matchen.

– Vi kommer att köra seminariet som planerat, väl medvetna om att vi kommer att få färre besökare. Vi har bokat lokalen den tiden och det gör att det blir svårt att flytta, säger Joseph Borenstein, presschef på Trygg-Hansa.

Tror du att ni kommer att få några besökare alls?
– Ja då, det finns många som brinner för detta ämne och sedan finns det trots allt en hel del folk som inte följer fotbolls-VM slaviskt. Vi är förstås väldigt glada över Sveriges gruppseger, men vi hade kallt räknat med att Tyskland skulle vinna gruppen. Vi är nog många som hade svårt att föreställa oss det här.

Fler avsnitt
Fler videos