Gå direkt till textinnehållet

Sverige! fälls för graffitiinslag

Ett inslag om graffiti i SVTs kulturmagasin Sverige! stred mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft.

Det slår Granskningsnämnden för radio och tv fast i ett beslut.

I inslaget som sändes i november förra året intervjuades tre maskerade personer som står bakom den i Malmö förekommande graffitisymbolen kråkan. SVT visade också hur tre maskerade personer spraymålade kråkan på en vägg i en till synes övergiven byggnad.

Sverige! anmäldes till Granskningsnämnden. Anmälaren klagade bland annat på att ingen motröst till graffitikonstnärerna intervjuades, och ansåg bland annat att inslaget signalerade att det skulle vara godtagbart att ägna sig åt graffiti.

SVT svarade att inslaget ramades in och inleddes med problematiserande frågeställningar; bland annat ställde programledarens löp frågan om ett verk kan vara både konst och skadegörelse.

Inramningen av inslaget visade också att inslaget var gjort från graffitiskaparnas perspektiv, och enligt sändningstillståndet ska en vidsträckt yttrandefrihet råda i tv, påpekade SVT.

Granskningsnämnden konstaterar att inga ifrågasättanden gjordes av graffitiskaparnas egna berättelser och uppfattningar om graffiti. Nämnden anser också att de medverkandes gärning kom att legitimeras i inslaget genom sättet att skildra när de målade kråkan och att det visades på vilka platser kråkan tidigare förekommit.

Inslaget stider därmed mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft, slår Granskningsnämnden fast. Att programledaren sade att graffitiskaparna riskerar böter och fängelsestraff samt att det kunde handla om skadegörelse ändrar inte nämndens bedömning.

Fler avsnitt
Fler videos