Svenskar lär sig inget om politiska nyheter i sociala medier visar ny studie

18 januari, 2018

De som följer traditionella medier har goda kunskaper om politiska nyheter, medan de som bara följer sociala medier inte har det. Det visar en studie vid JMG på Göteborgs universitet.

Studien är genomförd i två svenska paneler vid olika tillfällen: den ena panelen svarade på frågor i samband med valet till EU-parlamentet 2014, den andra en gång per år i november under perioden 2014-2016.

Deltagarna i undersökningen fick kunskapsfrågor om aktuella politiska händelser. De personer som använde TV, dagstidningar, radio eller nyhetssajter för sin nyhetsbevakning visade på goda politiska kunskaper. Det fanns en tydlig hög inlärningseffekt av att följa traditionella medier oavsett publiceringsform.

Däremot var inlärningen om aktuella politiska frågor via sociala medier negativ. Studien tyder på att de som uteslutande försöker förstå aktuell politik via sociala medier inte lär sig något.

Kommentarer

Det finns 3 kommentar på sidan.

Inlagt av Örjan Torpe fre, 2018-01-19 23:53
Kvalificerat nonsens, för att överhuvud taget få en bild av verkligheten så måste man läsa andra publikationer än Expressen, Aftonbladet eller DN. Ekot och de andra traditionella medierna tjatar om tre saker, Trump, nyanlända och tredjekönsproblematiken (hen det och dass-symboler). Man hör ingenting om Tysklands huvudlösa energipolitik eller analyser om varför man har svårt att ersätta fossil energi. Istället tar man upp någon halvförvirrad professor som tutar i oss att etanol är bra som bilbränsle och vi kan klara oss utan kärnkraft. När det gäller kärnkraften så är det ingen som tar upp att den är nästan CO2-fri, utan man påstår hela tiden att den är dyr. I stället skall man satsa på sämre alternativ ur CO2 synpunkt. Klotet är det mest propagandistiska programmet hittills. Undantag finns dock men undantagen drunknar i "klotetbruset". I marknadsföringen av elbilar betonar man acceleration 0-100 och hög verkningsgrad. Inte ett ord om hur man skall tillhandahålla infrastrukturen för el, för att elbilarna skall få egentligt genomslag. Det är "för tråkigt" att nämna de stora investeringskostnaderna i el-infrastrukturen. Skall man försöka få en uppfattning om verkligheten är de traditionella medierna tämligen undermåliga, kompletteringar behövs därför.
Inlagt av Jens O tis, 2018-01-23 08:48
Örjan, jag tror inte att frågan gäller nördiga specialkunskaper inom obskyra ämnesområden. Och även om det gjorde det finns seriösa alternativ, exempelvis fackpress. Ingen kan förvänta sig att de mainstreammedier du nämner ska kunna täcka in alla perspektiv, men det är i vart fall inte sociala medier som i så fall erbjuder alternativen.
Inlagt av Örjan Torpe tis, 2018-01-23 22:01
Intressant kommentar. Jag tog bara upp ett ämne som oftast florerar i mainstreammedia. Du belyser i ditt svar de problem vanliga media brottas med. Iom att man lämnar perspektiven därhän och bara lyfter fram några perspektiv så lämnar man efter sig en stor "skuggsida". Vilket gör att de sociala medierna får fäste och kan lämna sina mer fantasifulla fakta i det vidöppna fältet. Därmed så gräver mainstream-media den grop man själv kommer att hamna i utan att förstå orsaken till varför man hamnade där. Plånboken är ett undantag, lyssnar man till det programmet så har man oftast lärt sig någonting och Plånboken är inte till för nördar.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies