Gå direkt till textinnehållet

Storm runt Icakurirens hjärt-bilaga

 Efter att ha publicerat en hälsobilaga om hur man tar hand om hjärtat hamnade Icakuriren i en het ideologisk strid om fett i maten. Chefredaktören fick en rad reaktioner och har även anmälts till Marknadsetiska rådet.

– Jag blev förvånad över kraften och intensiteten i de reaktioner vi fick. En del var resonerande, andra jättearga. Vi hade i och för sig haft diskussioner med vår konsumentreporter och jag visste att frågan om fett var en het fråga, men inte så laddad, säger Åsa Lundegård, chefredaktör på Icakuriren.

Under senare år har samhällets gängse kostråd, den så kallade kostcirkeln, ifrågasatts i allt bredare lager. Icakuriren stödjer sig i bilagan mot en realtivt traditionell, officiell syn på svensk kosthållning, där man förordar intag av kolhydrater (potatis, ris, pasta) och menar att för att gå ner i vikt bör man minska intaget av fetter och framför allt animaliska fetter. På senare år har avvikande teorier rönt större stöd i Sverige – som Montignac-metoden, GI-metoden och Lågkolhydrat-metoden – där lägre vikt varit i centrum och där man ofta i stället har förordat kostråd med betoning på intag av fett och proteiner i stället för kolhydrater. I traditionella koströn sägs att man bör föredra fetter från växtriket framför mättade, animaliska fetter. Debatten i frågan har efter hand blivit tydligt ideologiskt präglad.

Läkaren Andreas Eenfeldt, som även driver sajten Kostdoktorn, var en av dem som reagerade kraftigt över bilagan:

– Jag blev upprörd. De för fram en gammal kostmodell som blivit brett ifrågasatt, och som förordar en kost som kanske fungerar för friska och smala, men sämre för den ökade andelen överviktiga. Det var en mycket obalanserad framställning.

Andreas Eenfeldt, ST-läkare i allmänmedicin i Karlstad, har även anmält tidningen till Marknadsetiska rådet för vilseledande marknadsföring. Skälet är att han misstänker att annonsören Becel har påverkat det redaktionella innehållet i bilagan:

– Texterna stämmer helt överens med budskapet i annonserna. Förstasidan i bilagan är utformad som en Becel-annons.

Icakurirens chefredaktör avfärdar bestämt denna föreställning

– Föreställningen att vårt redaktionella material skulle styras av reklamen är helt felaktig. Våra reportrar har hög integritet. Alla annonssidor har också en tydlig avsändare i form av ett varumärke.

I ett kommande nummer av Icakurirens avser Åsa Lundegård i en ledare summera och sätta punkt för fettdebatten, genom att förklara att hjärtbilagan och fettskolan, som var två sidor av tolv, syftade till att sprida grundkunskap om hjärthälsa, inte om fett. Där ska hon också klargöra att Icakurirens generella hållning är att fokusera på varierad kost och en balans mellan kolhydrater, fett och proteiner.

– Det finns mycket mer än bara fett att resonera om. Vi skriver om GI-metoden och vi testar lightprodukter, men att till exempel äta bara proteiner är dyrt, och dessutom finns det många andra saker att väga in, inte bara fettyper och frågan om övervikt, utan även frågor om till exempel ekologi, ekonomi och andra hälsoaspekter.

– Vi har gjort bilagor tidigare, där bara en annonsör dominerat bilagan, och de har inte rört upp känslor. När det nu var Becel i bilagan blev det annorlunda. Det får vi lära oss något av. Vår annonsmärkning är tydlig men kanske skulle vill haft bättre läsarglasögon på oss, säger Åsa Lundegård.

Fler avsnitt
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslagsbild till Journalisten nummer 2 2025, med grävreportern Jennifer Mayer som ser ut att få en spruta med fillers injicerad i läppen.