Storbråk på Facebook ledde till polisanmälan

19 juli, 2016

Journalisterna Lotta Gröning och Behrang Kianzad hamnade i ett hätskt bråk på Facebook i helgen. Efter ett dödshot som riktades av en tredje part mot Behrang Kianzad har Facebooktråden tagits bort. Behrang Kianzad har valt att polisanmäla Lotta Gröning för förtal.

Det var efter en krönika som Lotta Gröning skrivit i Expressen om rikspolischefen Dan Eliassons attacker mot Sverigedemokraterna som bråket på Facebook bröt ut.

Det hela började att Lotta Gröning ställde en retorisk fråga på Facebook om det inte kan vara så att rikspolischefen Dan Eliasson är ett ”hot mot det öppna och demokratiska samhället” när han ”spyr på ett demokratiskt valt parti” [Sverigedemokraterna, reds anm]. Journalisten och juristen Behrang Kianzad replikerade: ”Den enda spyan är den du står för.”  Efter det följde en hätsk debatt i Lotta Grönings Facebooktråd, med många inblandade. I tråden förekom ett stort antal aggressiva kommentarer riktade åt olika håll. Flera av dem riktades mot Behrang Kianzad, som bland annat blev kallad ”slödder”, ”hatisk musse” och ”Pol Pot”.

I söndags uppgav Lotta Gröning på Facebook och på Twitter att hon blivit verbalt attackerad av Behrang Kianzad 29 gånger, samt att hon blivit hotad av honom. Hon uppgav bland annat att hon blivit kallad ”spya“. (Originalcitatet som hon hänvisar till är, och som nämnts ovan är: ”Den enda spyan är den du står för.” I övrigt redovisas inte några påstådda angrepp i sina original i den aktuella Facebooktråden.)

Inlägget på Facebook hade på måndagskvällen delats över 350 gånger och 1 800 personer har reagerat på originalposten som också fått över 400 kommentarer. Hon uppgav i tråden att hon skulle polisanmäla Behrang Kianzad. ”[…] jag polisanmäler honom. Så här får det inte gå till. Vi ska ha högt i tak men inte personpåhopp, hot och rena förföljelser”, skrev hon i tråden.

Lotta Gröning uppger dock för Journalisten att hon valt att inte göra en polisanmälan, efter att ha ”tittat på lagstiftningen, och pratat med advokater”.

– Jag kände mig hotad, förtalad och kränkt men valde till slut att inte göra en polisanmälan. Jag får helt enkelt ta det här, säger Lotta Gröning till Journalisten.

Varför övervägde du polisanmälan?
– Det blev så otroligt mycket. Det bara small till och jag visste inte vad jag skulle göra. Jag blev faktiskt chockad. Jag är van att utstå påhopp, men aldrig i den här omfattningen. Jag blev utmålad som fascist, SD-anhängare, som en kärring som kissat på mig, och så vidare. Det var förtalsmässigt. Jag brukar inte bry mig, men det blev för mycket.

– Min Facebooksida blev invaderad och det är svårt att hinna med att gallra i kommentarerna för att få bort personpåhoppen och förolämpningarna.

Lotta Gröning uppger att de hot som Kianzad riktat mot henne inte handlar om olaga hot, utan till exempel hot om att ta kontakt med hennes chef, att dra in sina anhängare i tråden och hot om att polisanmäla henne.

– Jag brukar sticka ut hakan och försöker hålla väldigt högt i tak i diskussionerna på Facebook. Jag använder Facebook som ett arbetsredskap; jag får många tips därifrån, och mitt konto har blivit som en debattsida. Men det måste gå att föra en vettig diskussion. Det är inte bara jag som drabbas, det är många journalister, säger Lotta Gröning.

Behrang Kianzad har däremot gjort en polisanmälan mot Lotta Gröning för förtal.

– Jag skrev en syrlig kommentar rörande hennes krönika, men jag har aldrig gått till personangrepp och jag har aldrig hotat henne. Hon kan inte redovisa en enda av de 29 påstådda angreppen eller hoten hon påstår att hon utsatts för, av ett mycket enkelt skäl – de har aldrig inträffat, säger Behrang Kianzad till Journalisten.

Hoten om att polisanmäla henne och att kontakta hennes uppdragsgivare menar han kom först efter att hon anklagat honom för att ha hotat henne.

– I en vederhäftig debatt får man som offentlig person tåla ganska mycket, men det finns en juridisk gräns. Den gränsen har Lotta Gröning överskridit när hon påstår att jag har hotat henne. Jag menar att det är förtal, säger Behrang Kianzad.

Behrang Kianzad har även kontaktat Expressens ansvarige utgivare Thomas Mattsson via mejl och frågat om han anser att Lotta Grönings agerande är lämpligt. 

– Om Lotta Gröning blir kvar på Expressen efter att ha agerat som någon som agerar på Avpixlat, så ja, jag vet inte, man kanske borde lämna landet och debatten bakom sig. Att journalister som ska föreställa vara seriösa själva ägnar sig åt förtal och näthat i dagens klimat är nog droppen.

Du säger ju själv att du har varit syrlig i dina kommentarer. Känner du något ansvar för att tonläget har eskalerat till denna nivå?
– Jag har samma ansvar som en snygg tjej i kort kjol har för att hon blir våldtagen. Jag har inte gjort något av det som Lotta Gröning påstår och jag har inte gjort något olagligt. Det är jag som har blivit utsatt för ett brott.

Efter att Lotta Gröning genom Journalisten fått klart för sig att Behrang Kianzad utsatts för dödshot, beslutade hon på måndagskvällen att ta bort sitt Facebookinlägg.

– Det är helt oacceptabelt. Debatten om denna viktiga demokratifråga måste fortsätta på annat sätt, utan personpåhopp och hot, och jag ska ta mitt ansvar för att det sker, säger Lotta Gröning.


FÖRTYDLIGANDE: I en tidigare version av denna artikel framgick inte tillräckligt tydligt den första Facebooktrådens ursprung eller nivån på innehållet, vilket kan ha skapat ett missförstånd kring i vilken ordning händelserna inträffat. Detta är nu förtydligat.

Kommentarer

Det finns 4 kommentar på sidan.

Inlagt av Richard Rönnbäck tis, 2016-07-19 19:28
Undrar just varför förtroendet för journalister, eller kanske mediaprofiler, sjunker?
Inlagt av Sture Engström ons, 2016-07-20 19:21
Richard Rönnbäck. Du tror alltså mer på Behrang Kianzad.som säger "– Jag har samma ansvar som en snygg tjej i kort kjol har för att hon blir våldtagen". Grattis!
Inlagt av Rolf Krohna tors, 2016-07-21 02:42
Låt mig försöka svara på det. Först – definitivt, det skrivs god journalistik i Sverige. Tidningen ”Journalisten” tycket jag är ett bra föredöme, även om det inte är möjligt att få allt rätt alltid. I Sverige är en journalist definierad som ”en person som arbetar med journalistik”, en ren ”svansbitare”. Här i Kina är yrket definierat i lag, precis som en advokat i Sverige, och ett personligt ansvar gäller, precis som en ”ansvarig utgivare” i Sverige. På kinesiska skrivs ordet ”journalist” med fyra tecken (Wenlin-teckenvalet kan variera ibland). Tecknen betyder Ny(het)-Lyssna-Kommaihåg-Skriva (xin-wen-ju-zhe). Precis som en domare i Sverige får inte personliga eller andras åsikter eller politik styra. En journalist skall inte deltaga eller vara nyheten. Hur ofta ser vi ”åsikts mångling” i svensk journalistik. Exempel ”rasistiska-(någonting)”, nazistiska-(någonting), ”nazisitska rötter”, ”populistisk”, högerpopulistiska-(någonting)”, ”enpartistaten”, ”diktaturen”, ”maktfullkomlig”, och alla möjliga negativa anspelningar baserade på ideologi eller personliga åsikter. Sedan ser vi tyvärr ofta ett fenomen att arbeta som den där klassiska ”satkärring med kikaren bakom spetsgardinen i småstaden”, alltså med rykten, spekulationer, och ibland rent fabricerad information och sensation. Tyvärr är det en mänsklig svaghet att klumpa ihop alla i grupper, alltså, en dålig journalist gör alla journalister dåliga. Vi ser till exempel samma fenomen när det gäller islam. Så är det naturligtvis inte. Jag har funderat över vad lösningen kunde vara. En fingervisning kan vara att Sverige har ett av världens sämsta förtroenden för journalister, med Kina har det högsta. ”Disciplin” kan vara ett nyckelord.
Inlagt av anne skåner mån, 2016-08-01 23:05
Ursäkta men högsta trovärdighet som journalist i Kina, det var väl att ändå ta i, Kina kan väl knappast anses tillhöra ett land med fri press, oberoende journalister etc. Nummer 2 om journalister diskuterar demokrati skall vi då utesluta delar av den för att det är obekvämt.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies