Gå direkt till textinnehållet

SR skärper sin webbfrågefunktion

Röstresultaten på Sveriges Radios lokala kanalers webbfrågor är för lättmanipulerade. Nu ska funktionen antingen tas bort eller göras säkrare. Radion förtydligar även sin policy så att webbfrågorna inte används olämpligt.

I slutet av november hade Radio Väst en webbfråga om Göteborgs kommunalråd Göran Johanssons utspel att man borde utvisa flyktingar som smugglats in i landet. En privatperson gick in och röstade och upptäckte snart att det gick att rösta flera gånger.

För att testa funktionen fortsatte röstaren att klicka på svarsalternativen. Vid lunchtid hade den röstat minst 5 500 gånger och avslutade med att ställa resultatet på 50-50. Den totala röstningssiffran var då 6 004, vilket betyder att minst 90 procent av rösterna var fejkade, skriver Dalslänningen.

Under eftermiddagen diskuterade Radio Väst Göran Johanssons utspel i en sändning. Statsvetaren Henrik Oscarsson medverkade och analyserade även resultatet av webbfrågan. Kanalen hade aldrig tidigare varit med om att en webbfråga väckt så stor respons.

Radio Västs kanalchef Tom Lundgren säger att redaktionen misstänkte att det var fråga om en kampanj, men att man trodde att fler än en person låg bakom.

Var det lämpligt att låta en statsvetare kommentera webbfrågan?

– Henrik Oscarsson var med för att analysera Göran Johanssons utspel, inte bara för att analysera webbfrågan. Hade vi vetat att vi skulle bli manipulerade så hade vi aldrig lagt ut frågan överhuvudtaget, säger han.

Tom Lundgren säger att röstningsfunktionen egentligen är till för mer lättsamma frågor och inte borde ha använts i det här fallet. Resultaten brukar redovisas i till exempel morgonprogrammet – men det har även hänt att de redovisats i nyhetssändningar.

– De har inte använts som faktaunderlag, men ibland har resultatet redovisats i vissa nyhetssändningar som en fingervisning.

Även Mats Åkerlund, chef för SR Nya Medier, säger att webbfrågan var olämplig i det aktuella fallet.

– Det är upp till den lokala utgivaren att avgöra vilka frågor som bedöms som lättsamma. Men vi kanske skulle ha varit tydligare med att klargöra vår policy. Det ska vi se till att göra innan jul, säger han.

De flesta lokala kanaler har tills vidare upphört med sina webbfrågor, men enligt Mats Åkerlund används funktionen fortfarande av ”någon enstaka kanal”. SR ska nu avgöra om man ska ta bort röstningsfunktionen helt och hållet – eller införa ett säkrare system.

Var ni medvetna om att röstningsfunktionen var så lätt att manipulera?

– Väljer man att ha röstningar på nätet så finns alltid en möjlighet att rösta flera gånger, till exempel genom att byta dator. Därför ska webbfrågor inte användas i seriösare sammanhang, utan bara för att ta tempen på triviala frågor.

Fler avsnitt