Gå direkt till textinnehållet

Sportjournalister vann bilar skänkta av sponsor

Under hockey-VM har två svenska sportjournalister vunnit varsin bil i en sidotävling. Bilarna har skänkts av Skoda, en av hockey-VMs huvudsponsorer.

Under hockey-VM har två svenska sportjournalister vunnit varsin bil i en sidotävling. Bilarna har skänkts av Skoda, en av hockey-VMs huvudsponsorer.

I Tjeckien står en splitter ny Skoda och väntar på att ägaren, sportjournalisten Niclas Andersson från Expressen, ska hämta ut den. Men han tvekar.

— Ifrågasätts min trovärdighet av att jag tar emot bilen så låter jag nog bli.

I våras bevakade Niclas Andersson hockey-VM i Schweiz. Vid sidan av VM ordnade en av huvudsponsorerna, bilföretaget Skoda, en tävling för sportjournalisterna. Hundratals journalister tävlade i hockeyspel och Niclas Andersson vann. Förstapriset var en Skodabil.

— I och med att vinsten kom från Skoda som också sponsrar det hockey-VM jag skrev om är jag osäker på om det är OK att ta emot bilen, säger Niclas Andersson

Aftonbladets sportchef Lasse Östling säger att han hade förbjudit tidningens reportrar att delta i tävlingen om bilen under VM i Schweiz.

— Dels är det en muta, dels är det olämpligt att ta emot ett så stort pris från en sponsor när vi ska skriva om VM.

Ett par sportreportrar från Aftonbladet var ändå med i turneringen men enligt Östling hoppade de av när de avgörande heaten närmade sig.

Under fjolårets hockey-VM vann sportjournalisten Jens Tolgraven på TV 4 en Skoda på samma sätt. Inte heller han har bestämt sig för om han av etiska skäl kan acceptera priset.

Torbjörn Lindhe, jurist vid Institutet mot mutor, uppger att det avgörande är bland annat hur många som deltog i turneringen.

— Är sannolikheten stor att en deltagare kan vinna ökar risken att detta bedöms som en muta.

Han nämner ett fall där en person under en mässa vann och tog emot OS-biljetter. Den person som vann OS-biljetterna hade genom sitt arbete koppling till det företag som betalade biljetterna. Mannen dömdes för mutbrott.

— Generellt kan man säga att journalister är en av de yrkesgrupper som ska visa stor försiktighet med att ta emot gåvor, betonar Torbjörn Lindhe. En bil har ju ett stort värde och de båda journalisterna som vunnit varsin bil ska under alla omständigheter fråga sin arbetsgivare om tillstånd.

— På så sätt undanröjer journalisterna att arbetsgivaren anmäler saken. Då återstår att en åklagare kan ta upp fallet. Om journalisterna inte vill riskera detta bör de avstå från att ta emot bilen.

Fler videos
Fler avsnitt